Отглеждане на плъхче

Плъховете живеят между 2-3 години. Има обаче изключения, при които животните дори могат да станат на 4 или 5 години, което е рядкост. Ето защо трябва да сте сигурни, че можете да се грижите за тях през този период.

Плъх, Домашен Любимец, ЯжтеPixabay

Противно на всеобщите очаквания, плъховете не са агресивни, не хапят, не разнасят зарази и мразят мръсотията. Колкото и странно да звучи, котката и плъхът имат много общо – те са изключителни чистници, обожават да се гушкат в стопанина си и са много лакоми. Към тези качества, може са се добави и големия интелект и индивидуален характер, с който са надарени тези умни и забавни гризачи. Освен това, те са много социални и лесно се привързват към новото си семейство. Сред любимите им храни са: корнфлейкс, парченца хляб (особено натопен в мед или кисело мляко), кокалчета, всякакво месо, зрънца от пшеница или царевица, кучешка или котешка храна, сварено яйце, шоколад. Освен от разнообразна храна, питейна вода и просторна клетка, не забравяйте да осигурите на плъхчето и колело за тренировки – гризачите са любители на физическите упражнения и обичат да поддържат добра форма.

Хубаво е  плъхчето ви да си има другарче. Обаче трябва да са от един и същи пол, защото животните се размножават бързо. Болестите, липсата на пространство и други са резултат от неконтролирано потомство.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *