Коледа с котка

Още от началото на декември коледният дух вече витае във въздуха и цари радостно оживление в очакване на празника. Украсяваме домовете си и правим планове за Бъдни вечер. Не само вие, но и четириногите ви любимци намират коледната декорация за неустоима, а най-големи опасности крият гирляндите и топките за елха. Тук ще видите за какво трябва да внимавате най-много по Коледа, ако имате котка вкъщи.

Опасности дебнат на всеки ъгъл.

 1. Дори това да е най-съзерцателното време през годината, съветваме ви да следите особено зорко пухкавите си приятели. Многобройните красиви джунджурии често крият сериозна опасност за малкото животно. Любителите на котки неведнъж са преживявали трагичен
  Източник: PIXABAY

  инцидент с четириногото си точно в този период.

 2. Котките се чувстват привлечени най-вече от коледната елха. Те я възприемат като свое лично дърво, на което да си точат ноктите, и веднага хукват да се катерят по нея. Ако дръвчето не е закрепено здраво, може да се прекатури и да нарани любимеца ви. Гризането на дървесната кора или на подредените в букети борови клонки също може да има неприятни последици. Погълнатите иглички причиняват сериозни стомашно-чревни проблеми, а етеричните масла в тях може да отровят котките. Риск съществува и ако пият вода от вазите, в които са натопени клонките, или облизват козината си, по която е полепнала борова смола. Притежателите на котки не бива да използват и ароматни масла и пръчици, тъй като съдържат отровни за животните вещества. Същото важи и за спрея за сняг.

Опасните предмети са най-привлекателни за котките по Коледа.

 1. По природа котките са любопитни към всичко, което се движи. Ето защо трепкащият пламък на свещите, блещукащите лампички и гирлянди на елхата, както и панделките, с
  Източник: PIXABAY

  които са завързани подаръците, са гибелни играчки. Котето може да се заплете в лентите или гирляндите и даже да се удуши. Някои пухчовци дори обичат да захапват кабели, като така рискуват да ги удари ток.

 2. Съблазнени от пламъка на свещите, много котки искат да ги разгледат по-отблизо. При това може да си навлекат неприятни изгаряния и дори да си подпалят козината, която по начало е лесно запалима. Затова е най-добре да купувате безопасни LED свещи. Когато си играят с панделките за подаръци и гирляндите, котките може да ги погълнат и ще се наложи да бъдат отстранени чрез операция.
 3. Коледната украса също е интересна за игра, понеже така хубаво блести на светлината и дори се движи, когато стане течение. Но ако играчката е стъклена или порцеланова, при счупване  може да причини външни, а погълне ли животното някое парче, и вътрешни наранявания. Затова ви препоръчваме да декорирате коледното си дърво с играчки от дърво, слама или нечуплива пластмаса.
Източник: PIXABAY

Пожелаваме Ви весели празници!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *