Коледа с куче

Както знаем, Коледа е онова време от годината, което споделяме със семейството и приятелите си, стараейки се да си прекараме приятно и пълноценно.
Как да направим така, че това да е така и за нашия домашен любимец, който го дебнат опасности от всички посоки именно в този период от годината?

 • Освен че трябва да се спазва обичайният график на разходки и хранене, специално внимание трябва да се обърне на характерните за празниците храни и лакомства, които имат отровни или нездравословни за кучетата съставки като шоколад, грозде, стафиди и всичко сладко. По това време на годината е много лесно кучето ви да попадне на кекс със
  Източник: PIXABAY

  стафиди или пък шоколадов Дядо Коледа оставени настрани от най-малките членове на семейството или мили и несъобразителни гости. Стафидите и гроздето са вредни за кучетата, тъй като те могат да причинят тежки увреждания на бъбреците, водещи до остра бъбречна недостатъчност. Шоколадът пък съдържа съединението теобромин. Поглъщането на дори малко количество шоколад може да доведе до обилно слюноотделяне, гадене и диария. Ако количеството е голямо, по-големи могат да бъдат и последствията – повишено кръвно налягане, вътрешен кръвоизлив и дори смърт.

 • Ако се усъмните, че кучето ви е изяло нещо, което не трябва, не губете време, а веднага го заведете на ветеринар! Все пак, за да не се стига до подобни сценарии, ще ви посъветваме да следите внимателно съдържанието на  коледния чорап да не попадне там, където не трябва.
 • Време е да обърнем внимание и на други неща, които крият риск. Почиствайте падналите иглички от коледното дърво! Боровите иглички, макар и безвредни за здравето на вашия любимец, все пак могат да се забият във и между лапичките му и това да причини дразнене. Имайте предвид и за кабелите на коледните светлини, защото кучето ви може да се опита да ги сдъвче и това да причини токов удар. Препоръчваме да ги поставите по начин, който ще ги направи недостъпни за него или ако е на по-малко да не ги поставяте изобщо.
 • Коледните празници могат да бъдат много стресиращи за едно куче, особено ако е по-малко.
  Източник: PIXABAY

  Опитайте се да устроите специален кът, където ще може да се чувства спокойно по време на цялата олелия от превъзбудени хора, макар и добронамерени. Препоръчваме на мястото да има одеалце и любимата му храна.

 • Няма как да подмине ужасяващите за домашните любимци фойерверки и всякакви бомбички. Докато на улиците гърми и трещи в дните преди и по време на Коледа и Нова година Вашият домашен любимец може да от онези, които умират от страх. Добре е да не го оставяте за дълго сам и когато сте с него, да го прегърнете и да му говорите успокоително. Не го водете без каишка в тези дни, дори и да е послушно и научено да е винаги около вас, защото може да се стресне, да побегне и да го загубите.
 • ВАЖНО! Ако обмисляте да си вземете или да подарите куче като коледен подарък, препоръчително е да не го правите. Домашните любимци имат нужда от грижа и внимание целогодишно и не всички могат да поемат такава отговорност, особено ако идва изненадващо във формата на коледен подарък. Няма по-стресиращо нещо за едно куче от
  Източник: PIXABAY

  това да бъде осиновено и върнато след седмица или месец.

 • Все пак, ако още искате да си имате куче вкъщи и след като са минали празниците, не се колебайте, а започнете да четете всичко, свързано с това как се отглежда и различните начини, по които можете да се сдобиете с него, като например да осиновите от приют.                                         Желаем весели празници на всички и техните любимци!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *