Факти за котките

 1. Котките имат излючителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите. Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред
  Източник: PIXABAY

  тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета „Корнел“ между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

 2. Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.
 3. Котките „проспиват“ около 70 процента от живота си. Само 30 процента от човешкия живот преминава в сън. Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.
 4. Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.
 5. Мас
 6. лините „подлудяват“ писаните, тъй като съдържат сходно химично съединение с котешката трева. Междувременно котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.
 7. Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за
  Източник: PIXABAY

  собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.

 8. Kотките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач. Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.
 9. Осигуряването на убежище им напомня за живота
  Източник: PIXABAY

  в естествена среда и те са „луди“ за кутии.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *