Котка или куче?

Няма нищо по-хубаво от това в един дом да има домашен любимец. Животните внасят настроение и жизненост в ежедневието и ни учат на любов и лоялност, защото това са качества, които те проявяват спрямо стопаните си.

Ако в семейството има малки деца, домашният любимец, освен игри и забавления, ще донесе и много ползи за детето. Ще го научи на отговорност и грижа за другите. Ако вече сте решили, че е време и вашето семейство да вземе за отглеждане някое животинче, то трябва да решите какво да е то. Какъв домашен любимец да си изберем – куче или котка?

  • Според типа жилище
ИЗТОЧНИК: PIXABAY

Това е важно, когато се двоумите куче или котка да вземете. Ако живеете в апартамент, котето е по-добър вариант за домашно животно. Котките се привързват силно към домашната обстановка, не обичат да излизат навън и нямат нужда от всекидневно разхождане, както кучетата. Те ползват котешка тоалетна, за която винаги се намира място в апартамента, и няма причина да напускат дома заради личните си нужди като кучетата. Те нямат нужда от много жизнено пространство, защото са малки животни. Котетата са умни, игриви, любвеобилни, обичат да се закачат и да играят със стопаните си, особено ако в семейството има деца.

Кучетата са по-подходящи за домашни любимци, ако сте в къща. Те обичат да излизат на двора, където се чувстват свободни и играят ролята на пазач на дома, което е в природата им. По-голямото жизнено пространство е добре за пълноценния им растеж, особено за по-големите породи кучета. При наличието на двор отпада необходимостта от всекидневно разхождане на домашния любимец. Тъй като кучетата цапат повече от котките, дворното пространство на къщата е по-доброто място за прекарване на деня, отколкото апартамента.
  • Според членовете на семейството и тяхното отсъствие

Котките са познати като претенциозни животни. Те са силно независими и не изискват непрекъснато вниманието на стопаните. При наличие на деца в семейството, те няма да взаимодействат усилено с тях. Но силните звуци и резките движения могат да провокират котката към непредсказуеми действия. Котките са бързи, отбранителни и подчертано териториални животни и е необходимо да се обмисли това, ако детето е съвсем малко.

При избор на домашен любимец имайте предвид, че котките не се нуждаят от непрекъснатото присъствие на стопаните. Те могат да прекарват цял ден сами у дома, а дори и по няколко дни, ако основните им нужди бъдат задоволени. Кучетата много обичат децата в семейството, но ако бъдат неволно подразнени от детето, то може сериозно да пострада.

Те могат да бъдат опасни и за гостите, ако решат, че чуждият посетител застрашава Вашия дом. Кучетата много страдат от липсата на внимание и ако стопаните отсъстват дълго от дома, това е травмиращо за тях, те страдат от самотата. Хубавото е, че и двата вида животни са адаптивни и ако се подходи с любов и грижи към тях, те го усещат и отвръщат със същото.

Обича познатото Трябва да се разхожда по три или повече пъти на ден
Раждат се с навици Трябва да се научат на навици
Имат характер Верни приятели
Отнемат стреса от стопанина си Усещат човешките чувства
Не обичат да пътуват Нямат проблем с пътя

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *