Папагал Жако – „човекът сред папагалите“

  • Папагалът Жако е от Централна Африка. Той  с право се смята за най-схватливата птица. Красотата и интелектът му, взети заедно, го правят перфектен за всеки любител на екзотичните птици. Папагалът Жако е известен като „човекът сред папагалите“ заради способността му да научава много думи и интелектуалния му потенциал, който отговаря на развитието на 3-годишно дете.
  • Сред представителите на папагалите Жако има  няколкоподвида – това са червеноопашатият, който живее на север от Екватора до западна Кения, както и на юг от Екватора – от Ангола до Конго. Дължината на папагалите от този подвид е 35 сантиметра и общо тегло около 400 грама. Човката е едра и черна. Перата са сиви на цвят, като на главата и шията имат ръбове в по-тъмен или в по-светъл цвят. Опашката и гърбът са червени, перата са сиви.
  • Съществува и друг подвид на папагала Жако – това това е кафявоопашатият, който се    среща в южна Гвинея, Либерия, Сиера Леоне. Дължината на този подвид папагали е от 31 до 34 сантиметра, крилете са дълги по 21 сантиметра, а опашката – 8 сантиметра. Човката е по-малка от тази на червеноопашатия Жако и е сива, с черно връхче. Теглото им е около 350 грама. Опашката е кафеникаво-червеникава.
  • Орнитолозите отделят и трети подвид – Кралски Жако. Той се среща само в Гвинейския залив и тежи 430 грама. Дължината му е 42 сантиметра и червените му пера са с много ярък цвят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *