Аксолот

Има много животни, които се считат за редки на този свят. Едно от най-редките животни е аксолот. Това е земноводно, което е открито преди около 150 години и има характеристики, които никога не са били наблюдавани при друг вид. Той идва от водите на Мексико и има доста странен външен вид.

Според легендата на ацтеките първият аксолот е бил бог, който е променил формата си, за да избегне пожертването.

pixabay

Напълно израсналият аксолотъл, на възраст 18 – 24 месеца, е с дължина 15 – 45 cm, но обикновено не достига 30 cm. Характерни са непокритите им папратообразни хриле. Аксолотлите дишат през кожата, но притежават и бели дробове. Тях използват, когато излязят на повърхността, вземат въздух и остават да плават, както другите земноводни. По цвят варират от чисто бели до черни, като се срещат и сиви, и кафяви. Аксолотлите са месоядни и ловят малки плячки, като насекоми и дребни рибки, които гълтат цели.

Основната характеристика и това, което го прави по-рядкък е, че има способността да регенерирате крайниците, органите и тъканите, които преди това са били ампутирани.

Това животно се среща в сладководни местообитания. Те се различават от другите саламандри по това, че могат да останат във водата непрекъснато. Можете да дадете тази животинска мина като напълно водно животно. Те са животни, които могат да живеят добре в плен, въпреки че се нуждаят от адекватни условия на температура, вода, светлина и други фактори, които се адаптират към нуждите по всяко време.

Ако грижите са правилни, те могат да живеят в аквариуми съвсем нормално.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *