Мирно съжителство

Кучетата са верни на стопаните си. Конете могат да яздят до смърт, ако така им се каже…а котките маркират територията си и държат на нея. И както ние имаме лично пространство, така те имат безопасна зона, която трябва да се уважава.

Кучето винаги разпознава стопанина си и дори да се загуби, може лесно да го открие и да отиде при него. А котката винаги може да намери дома си, дори да се е изгубила.

“Домът е там, където е котката”

Много пъти сме споменавали за “базовият лагер”, който трябва да изградите за котката си, още когато сте я взели. Може и да не сте го направили нарочно, но животинчето си е избрало къде да се намира базата му  – най-често около купичките с храна и вода или легла, килими, катерушки, които му принадлежат. Може да е и на

някое скришно място.

“Котката ми драска всичко без причина!?!” – често срещано оплакване. При такива случаи е най-разумно да се замислим. Рядко поведението на котките е без причина или отмъщение. Ето разпространени примери:

  • Котката, от седмица насам, се качва на столовете в кухнята и ги съдира от драскане, а после ляга отгоре и спокойно си спи. Столовете са използвани от стопаните, следователно те носят миризмата на хората. Територията на котката бива непълна в кухнята. Решението е да се сложи нещо, принадлежащо на котката (легло, катерушка и т.н.). Така тя вече ще има разширен базов лагер и може да се чувства спокойно в тази територия. Ако тя продължава с драскането и не ползва отреденото й място, може да се сложи дреха или плат, който е бил носен от стопаните и вече не се използва. Трябва мястото да се покаже на котето и да се награди, когато разбере предназначението на мястото. Същото важи и при маркиране на дадени места с урина.
  • Ако котката си остри ноктите на място, което не подходящо, като диван, стена, крака на мебел и т.н., се налага да използвате метода “да-не”. На местопрестъплението сложете найлон, фолио или двойнозалепващо (съществуват и въздушни спрейове, които пускат струя въздух, който гони котката, без да я наранява). Така котето ще разбере, че не може да да драска точно това място, а трябва да използва драскалката.
  • Котките са капризни. Те обичат разнообразието и стопаните трябва да се стараят да го предоставят. Например редовната смяна на местоположението на леглата, катерушките и драскалките може да възродят интереса на котката.
  • Съществуват и спрейове с котешка трева, който котките обожават. Може от време на време да пръскате играчки или легла с него.

Ще продължаваме да Ви даваме полезни съвети, с които можете да улесните съжителството си с Вашата котка. 🙂Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *