Как да решете котката си

Източник: PEXELS

Котките от малки знаят как да се почистват. Те прекарват часове в близане, което прави козината им мека, лъскава и премахва възелите. Но всички котки (особено дългокосместите), имат нужда от помощта на стопанина си. Поддържането на висока хигиена също е от важно значение за здравето и състоянието на Вашия любимец.

Вашата котка винаги се къпе в този ред:

  1. Ближе муцуната и лапите си;
  2. С мокрите лапи, котето почиства лицето си;
  3. С грапавия си език, то измива предните си крака, рамената и тялото отстрани;
  4. Накрая, котката опъва задните си крака и измива тях, както и останалата част от тялото си.

Слюнката на котките премахва лошия дъх и миризмата на предишното ядене, което ги прави невъзможни за надушване от хищници в дивата природа. Езикът им е покрит в малки кукички, които разплитат възели и решат козината, и отделя специално масло, което прави космите блестящи и водоустойчиви.

Защо е полезно да реша и да се грижа за котката си?

Има много причини. Първата е, че така двамата създавате връзка и Вие ще можете да проверите дали любимецът Ви има здравословни проблеми. При дългокосместите поддръжката на чиста, блестяща и хубава козина от самите тях е трудна. Затова трябва да се намесите Вие. Така ще намалите и количеството на космите, погълнати при близането. Някой топки косми минават през корема и причиняват сериозни проблеми. С възрастта котките все по-малко могат да се грижат за себе си, затова Вие трябва да им помагате повече.

Още когато е малко, Вие трябва да решете котето, за да Ви възприеме като родител и да му е приятно. Винаги започвайте ресането като говорите спокойно и галите котката, за да я успокоите. Ако забележите, че тя е напрегната или ядосана, продължете сесията за ресане утре. Когато приключите дайте на домашния си лакомство и го похвалете.

Източник: PIXABAY
Инструменти за грижа

Задължителни инструменти са:

  1. Четка за козина
  2. Резачка на нокти
  3. По-нежна четка за главата

Ако котката Ви излиза навън ще Ви е необходим и инструмент за премахване на кърлежи. Различните породи могат да изискват по-специални предмети и грижи.

Ресане на късокосместа
Източник: PIXABAY

Късокосместите лесно могат да поддържат козината си чиста, но все пак всяка седмица решете и огледайте котката си за проблеми, мъртви тъкани и стара козина. Бъдете внимателни с чувствителните части като корем, уши, очи и опашка. За тях може да използвате по-мека четка.

  • Решете по посока на косъма от главата до опашката.
Ресане на дългокосместа

Дългокосместите се нуждаят от повече ресане в сравнение в късокосместите – по 15 минути на ден. Отново бъдете внимателни с нежните места на тялото споменати горе. Главната причина да решете дългокосместата си е, за да отстраните възелите. Те развалят защитата на козината и допускат инфекции на кожата. При големи възели можете да използвате ножица и да ги

Източник: PIXABAY

отрежете. Внимавайте да не нараните кожата на котката! Ако не сте сигурни дали можете да се справите или не успеете да отстраните възела, занесете котето на ветеринар.

  • Решете в обратната посока на косъма. Талк без миризма помага при отстраняването на възелите. После премахнете праха чрез ресане.

3 thoughts on “Как да решете котката си”

  1. May I simply say what a comfort to discover somebody who genuinely knows what they are talking about over the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of the story. I cant believe you arent more popular because you surely possess the gift.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *