Може ли котка да забременее, докато гледа котета

Имаме такъв случай – котката, която гледаме в двора ни, роди котило преди около 5 месеца. Последните седмици забелязахме, че коремът й е издут и тя се държи лошо с децата си.

След като проучихме, установихме, че котка може да забременее, дори още като кърми котилото си. Въпреки, че размножителният период на тези животни е между февруари и април, нищо не пречи и през останалите месеци да се чифтосат. Плодовитият период се влияе от произвотството на естрадиол (вид естроген) от яйчниковите фоликули. Женските котки са индуцирани овулатори, което означава, че овулация не настъпва без чифтосване или определена стимулация. Ако те не се чифтосат, докато са разгонени, нивата на хормоните ще паднат, докато този цикъл не се повтори след две – три седмици. Котките с оплодени яйцеклетки се чифтосват няколко пъти преди да е завършен процесът на овулация, затова често котилото има няколко бащи. Бездомните котки извършват този процес за 21 дни. Затова е съвсем възможно майка котка да забременее отново, след раждане. Това обаче може да навреди на здравето й и се препоръчва консултация с ветеринар.

Характерни признаци на такава бременност (освен издут корем) са потъмнели зърна, отпадналост, повишен апетит и повръщане.

За необичайното държание на котката от нашия двор, можем да предположим, че тя вече смята котилото си за пораснали, защото половата зрялост при мъжки и женски котки се достига 5-и или 6-и месец.

Решение на проблема е кастрация, но тя не препоръчителна при бременни котки. Може да се извърши аборт или спиране на бременността чрез простагландин, но непременно трябва да се съветвате с ветеринар, който да предпише точно, каквото трябва да се направи.Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *