Чинчила

История

Чинчилите са вид заек. Родината им е планината Анди в Южна Америка. Живеят по двойки и мъжкия пази женската.

В началото на 20 век чинчилите са били избивани, заради козината им. Американецът Матиус Чапмън много харесвал тези животинки  и организирал експедиция с цел да открие последните чинчили. Благодарение на него те са се запазили. Отглеждал ги в домашни условия. Постепенно те станали популярен домашен любимец.

Източник на снимката: Pixabay

Отглеж дане

Чинчилите са тревопасни животни, затова менюто им се състои от сено, гранулирана храна и прясна вода. Те, както и зайците, морските свинчета и дегу са животни, които изискват задължително сено в дневния си  хранителе режим.

За да е здрава чинчилата Ви, трябва да живее в клетка, която се почиства редовно. Чистотата е залог за доброто здраве на тази малка животинка, която в природата не търпи мръсотия. За да се чувства добре чинчила, тя трябва да живее в помещение с температура от 15 до 20 градуса. Над 25 градуса чинчилата започва да изпитва дискомфорт, а при температура над 30 градуса за няколко дни чинчилата умира. Влажността на помещението, в което живее, трябва да е 50-60 процента. Помещението трябва редовно да се проветрява. Веднъж седмично трябва да се дава възможност на чинчилата да си направи вана от прах, като в клетката й се сложи сепиолит, в който тя да се въргаля.

Клетката на чинчилата трябва да е висока един метър, за да се чувства любимката Ви добре, а широчината й трябва да е поне половин метър. Ако клетката е още по-висока, за животното ще е съвсем добре. Това животинче обича да се катери и да скача, затова по стените на клетката трябва да има пръчици, които да й дават тази възможност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *