Храносмилателни проблеми при котките и как да ги предотвратите

Всяка котка страда от разстроен стомах в някакъв момент от живота си, но има много неща, които можете да направите, за да не позволявате чувствителността на храносмилателната система да се проявява твърде често.

Въпреки че е нормално котката Ви понякога да изпитва храносмилателен дискомфорт, това не трябва да е често явление. Чрез комбинация от правилна храна и навици за хранене можете да предпазите Вашата котка от разстроен стомах.

Симптоми на храносмилателни проблеми при котките

Ако котката Ви има разстроен стомах или друг храносмилателен проблем, някои от най-често срещаните симптоми са повръщане и диария. Може също да забележите, че котката приема по-малко или се мъчи при хранене.

Разстройството на стомаха може да има различни основни причини, включително:

 • космени топки, които могат да причинят запушване и повръщане;
 • приемане на човешка храна или остатъци от масата;
 • резки промени в диетата;
 • системни състояния, като например хипертиреоидизъм или бъбречна болест;

  Източник: PIXABAY
 • поглъщане на токсична храна или материал;
 • паразити, които заразяват, но не нападат.

Каква храна да изберете и как да предотвратите храносмилателните проблеми

Един от най-лесните начини да предпазите котката си от храносмилателни проблеми и разстроен стомах е да я храните с пълноценна и балансирана храна. Ако тя има по-чувствителна храносмилателна система, вашият ветеринарен лекар може да препоръча конкретна храна с хранителни вещества, които да поддържат нейното здраве.
Храната, предназначена да подобри здравето на стомашно-чревния тракт на Вашата котка, може да съдържа и пребиотици. Те стимулират развитието на „полезни“ бактерии в храносмилателния тракт на вашата котка.
За да подпомогне здравето на храносмилателната система на вашата котка, спазвайте също и следните указания за хранене на котката:
 • Избягвайте резки промени в храната й, защото това може да причини стомашни проблеми. Променете храната на котката в течение на една седмица до 10 дни, като смесвате старата и новата храна заедно
 • Можете да разделите дневната дажба на няколко по-малки порции, които да давате през деня.
 • Много важно е да не давате остатъци от Вашата храна на котката. Те могат да допринесат за разстройване на стомаха или по-лошо. Шоколадът, суровите яйца и черният дроб имат вредно въздействие върху организма на котето.

Ако сте загрижени за здравето на храносмилателната система на Вашата котка и искате да научите повече за най-добрите начини, по които да помогнете, потърсете съвет от Вашия ветеринарен лекар.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *