Февруари: Далматинец

Далматинците са жизнени, лоялни, независими и лесни за обучаване.Те са активни кучета, които обичат упражнения на открито и са привлечени от водата. Мъжките са високи 64 см и тежат до 35 кг. Женските са високи 60 см и тежат 20 кг.

Източник:PIXABAY

История

Родината на далматинците се смята,че е Хърватия (Далмация). Това е една от най-древните породи кучета. Външно те много приличат на така нареченото пепелно куче, което е живяло преди повече от 5000 години. Статуетки с петнисти кучета, които приличат на съвременните далматинци, са намирани при разкопки на древногръцки и древноегипетски артефакти.

През 1791 г. Томъс Беуик нарекъл този тип кучета далматинци. През Регентския период представителите на породата се превърнали в символ на висок обществен статус като придружавали файтоните. Далматинците също така охранявали конюшните през нощта и били използвани да тичат и разчистват пътя пред пожарни коли, теглени от коне.

Отглеждане

Отглеждането на далматинец в къща би се отразило благоприятно на кучето, стига то да не бъде превръщано в дворно куче. Далматинците имат нужда от много пространство, където да тичат, подскачат и дори да ловуват въображаем дивеч.

Тази порода е чувствителна към ниските температури и трябва много да се внимава къде точно кучето се оставя да спи. Не му позволявайте да ляга в коридори със студени плочки.

Може да отглеждате делматинец в апартамент стига да го извеждате редовно навън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *