Тоузер-ловецът на мишки

 

Котката Тоузер (Towser „The Mouser“)(1963–1987) от дестилерията за уиски Glenturret в Крийф, Шотландия, държи Световния рекорд на Гинес за най-много уловени мишки – 28 899.

Представете си броя убити мишки 28 899 за период от двадесет и четири години. Това са приблизително 1210 жертви годишно Това е достатъчно голям брой гризачи, за да се напълни поне бъчва с уиски всяка година. И точно това постигна Тоузер по време на работата си в дестилерията Glenturret от 1963 до 1987 г., което й носи Световния рекорд на Гинес.

Източник:PIXABAY

Тоузер, дългокосместа костенуркова котка, е родена на 21 април 1963 г. и е доживяла до зряла възраст на 24 години, като всички те са били прекарани в дестилерията Glenturret. За направата на шотландско уиски в скалдови помещения трябва да съхраняват големи количества от основната съставка – ечемик. Мишките, от друга страна, обикалят тези помещения и се стремят да създадат дом близо до тези хранителни запаси. Това може да стане, разбира се, ако те не се натъкнат на ловец на мишки, като, например, Тоузер.

Точният брой на мишките, уловени от Тоузер, не е известен, за това Книгата на световните рекорди на Гинес провежда проучване, по време на което котката е наблюдавана отблизо през определен период от време. Тоузер лови средно най-малко три мишки на ден, като всяка сутрин всички уловени мишки са стояли на земята пред сградата като доказателство на хората за извършената работа. Една проста математическа екстраполация на тези статистически данни дава на Гинес приблизителна оценка за това, колко ефективна е била тази местна мишка през целия си живот.

Населението на Криф в Пертшир, Шотландия, близо до мястото, където се намира дестилерията Glenturret, издигнали бронзова статуя в памет на Тоузер, а ББС представят историята й по телевизията. Дестилерията също почита нейния подвиг, като използва отпечатъците на лапичките й върху етикета на всяка бутилка от продукта им Fairlie’s light Highland Liquor.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *