Най-скъпите породи котки

№10. Късокосместа Британка (British Shorthair)

ЦЕНА: варира от 800 до 2 500 лева

Това е породата поставена на десето място, която е сред най-популярните регистрирани в Великобритания. Те са също така много популярни в котешките представления и конкурси. Характера им уравновесен, което ги прави идеални за живот в апартамент.

№9 Шотландска клепоуха (Scottish Fold)

ЦЕНА: варира от 350 до 5 000 лева

Клепоухата Шотландка заема деветото място в класацията ни. Характерните физиологически отличителни черти на породата, съчетани с репутацията им на необикновено любящи спътници ги прави силно търсени животни а от там идва и високата им цена.

 

 

№8 Сфинкс (Sphynx)

ЦЕНА: варира от 500 до 5 000 лева

Също много популярна котка, която се отличава с липсата на окосменост и нуждата от много специални грижи.

№7 Руска Синя (Russian Blue)

ЦЕНА: варира от 700 до 5 000 лева

Седмото място се полага на Руската Синя котка. Тези котки са известни с игривостта си, любопитството и интелекта си. Също така се славят със способността си да се погажда добре с други животни и деца в домакинството.

№6 Петерболд или Петербургски сфинкс (Peterbald)

ЦЕНА: варира от 2 000 до 5 000 лева

По средата на класацията се намира Петерболда. Тя е резултатът от експерименталното смесване на Ориенталската късокосместа женска котка, Световна шампионка и Донски Сфинкс (Donskoy). Тази традиционно изпълнена с енергия порода има елегантно фини и мускулести форми. Те живеят в хармония с други животни.

№5 Персийска котка

ЦЕНА: варира от 900 до 9 000 лева

На петото място е Персийската котка, която също така води в класацията на най-популярните породи.

№4 Алерка (Allerca) хипоалергични котки

ЦЕНА: около 11 000 лева

Това всъщност не е отделна порода котки и не е съвсем ясно доколко мястото й е тук в тази класация. Това са породи котки, произлезли в резултат на генетични изследвания на американска компания Allerca Inc., които са се опитали да премахнат всички гени, които предизвикват повечето алергии на хора към котки.

№3 Бенгалска (Bengal)

ЦЕНА: варира от 1 800 до 40 000 лева

Изключително красива и привлекателна порода, която е хибридна кръстоска между домашна женска котка и Азиатска Леопардова котка (Asian Leopard Cat). След третото поколение от първоначалната кръстоска, породата обикновено придобива един мек домашен темперамент. Въпреки това, за да бъде гледана в домашни условия, Бенгалсаката котка трябва да бъде поне четири поколения от първоначалната Леопардова котка.

№2 Савана (Savannah)

ЦЕНА: варира от 2 500 до 80 000 лева

Номер две в списъка е Савана – тя е домашна хибридна порода и е кръстоска между Сервал и домашна котка. По отношения на предаността им Сервалите са често сравнявани с кучетата. Те са също така изключително интелигентни.

№1 Ашера (Ashera)

ЦЕНА: варира от 25 000 до 170 000 лева

Ашерата е също така хибрид между Африканският Сервал, Азиатската леопардова котка и домашна котка. Високо интелигентна е, привързана и вярна. Въпреки това автентичността на породата е подложена на предизвикателства, тъй като в следствие на направени ДНК тестове, единствените познати примери за “Ашера” котки са с доказани гени на Савана котките. Тази порода котки е и вероятно най-рядката в света.

Източник на снимките и текста:Ofertovet

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *