Морско свинче

Морските свинчета са сред най-распространените домашни любимци. Те имат голяма глава, малък врат, къси крака, тъпа муцуна и провиснали уши. По характер са доверчиви и добродушни. Хубаво е да се отглеждат по двойки, защото когато са сами се изнервят и понякога отказват да се хранят. Тези животинчета могат да ядат трева, зеленчуци, ябълки, банани и горски плодове.

Морско Свинче, Гризачи, Бозайници
Източник:PIXABAY

Ето и някои съвети:

  • Ако искате мъжки животинки, нека да са братя от едно и също котило. Съвместното отглеждане на мъжки и женски не се препоръчва. Причината е, че подобно на други гризачи, морските свинчета се размножават много бързо.
  • Tези животинки се нуждаят от достатъчно жизнено пространство, така че е добре да вземете колкото се може по-голяма клетка. Тя задължително трябва да има дъно и да не е от тел – това би разранило крайниците им.
  • Стъклените аквариуми са крайно неподходящи за морските свинчета поради лошата вентилация. Температурата в помещението, където се гледат, трябва да е постоянна. Екстремните промени на амплитудите са противопоказни – животинките са податливи на топлинен удар. Перфектни са амплитудите между 17 до 27 градуса.
  • Дъното на клетката трябва да се постеле с дървени стърготини, трева или сено. Забранени са кедър и бор, защото са опасни за домашния любимец.
  • Задължителна в клетката е още къщичката за морски свинчета. В нея животинките си почиват и спят.
  • Клетката на морските свинчета се почиства всеки ден от остатъците от храна и изпражнения. Веднъж седмично се прави пълно почистване, при което се подменя постелката на клетката, а ваничката се измива с топла вода. Преди да се сложи новата постелка, ваничката трябва да е суха.
  • Зъбите на морските свинчета постоянно растат. За да има какво да дъвчат, в клетката се поставят клонки или нететирано с препарати дърво. В повечето случаи пълното изтриване а зъбките е невъзможно и се налага периодично да посещавате ветеринар, който да ги подрязва.
  • Козината на морското свинче изисква периодична грижа. Тя трябва да се сресва редовно и да се къпе, когато се налага. Дългокосместите морски свинчета изискват ежедневно ресане. Така козината няма да се заплита и ще е лъскава и красивa

Интересно

Морските свинчета квичат, когато искат да привлекат внимание и мъркат, когато са щастливи.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *