Любовта на кралица Елизабет II към породата кучета Корги

Кралица Елизабет II се влюбва в породата Корги още от млада и оттогава притежава около 30 кучета от тази порода. През периода от 1933 до 2018 г. тя винаги е имала поне едно корги.

Настоящата кралица на Англия получила първото си Уелско корги пембрук куче от баща

Източник: PIXABAY

 си през далечната 1933 г., когато е била на 10 години. Името на кучето било Розавел златния орел, но гальовно всички му казвали Дуки – съкратено от „херцогът“. На 18-ия рожден ден на бъдещата кралица било подарено куче Корги на име Сюзън. Всяко следващо куче в кралската фамилия от породата Корги може да бъде проследено родствено до кучето Сюзън.

Разглезените кралски коргита се радвали на привилегирован живот в Бъкингамския дворец – спали в собствените си плетени кошници, повдигнати над пода, за да се избегне теченията, и в собствена стая, наречена „стая Корги“. Също така те се хранели само с прясно заешко, пилешко и филета от пържола, приготвени от гурме шеф готвач, а по Коледа им давали чорапи, пълни с играчки и лакомства.

През 2007 Елизабет II се грижи за пет Коргита: Монти, Ема, Линет, Уилоу и Холи; пет Кокершпаньола: Бисто, Оксо, Флаш, Спик и Спейн и четири догри (кръстоска между породите Корги и Дакел): Сайдер, Бери, Вулкан и Кенди.

През 2105 г. кралицата съобщава, че е решила да спре да развъжда порода Корги, тъй като не е иска да остави след себе си кучета, за които да не може да се грижи. Последното й куче Корги почина през 2018 г., оставяйки я с два доргита (кръстоска между породите Корги и Дакел) на име Вулкан и Кенди. Наскоро Вулкан почина.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *