Котката без косми

Котки Свинкс

Котките „Свинкс“ още се наричат „Канадска гола котка“ . Второто име получава, защото тя няма козина. Родината им е Канада.

История

Неокосмените котки съществуват от много векове, като се счита, че ги е имало още при ацтеките. Котката Сфинкс е първата „гола“ котка, която се отглежда конкретно поради този неин отличителен белег. През 1966 г. в Онтарио, Канада стартира програма по чифтосване, когато тази питомна котка ражда голо мъжко коте. Повечето котки Сфинкс от днешни дни произхождат от три „голи“ котета, родени в Торонто през 1978 г.

Характер

Котката Сфинкс е общителна, палава, обича хората, както и да й се обръща внимание. Тези котки често посрещат своите стопани на вратата и издават много звуци. Те са много интелигентни, игриви и обичат да ги гушкат. Ненадминати са в мъркането. Обичат да спят до своите стопани под завивките. Телесната им температура е с един или два градуса над обичайното за котките и с огромния апетит компенсират загубата на топлина. Защита срещу това е да не се оставят на студено, да не седят на студени повърхности и да живеят в дом с парно. Тези, които излизат на слънце, може да се нуждаят от слънцезащитен крем, с който да защитят бледата си кожа.

Purina

Факти

1.Не са изкуствено създадена порода. В средата на 60-те случайно се ражда котенце без козина в Онтарио, а после през 70-те това се повтаря, само че в Торонто и Минесота, и този път са много котенца от две различни котки. Стопаните им се постарават видът им да се запази и така до ден днешен.

  1. Те всъщност не са голи. Макар на пръв поглед да изглеждат така, Сфинксовете имат много къса и тъничка козина, която се усеща само на допир.

3.Те са с четири градуса по-топли от останалите котки, като допълнително се нуждаят от затопляне в по-студените моменти. С две думи, когато на теб ти стане студено и си облечеш нещо отгоре, значи на котакът също му е студено и е добре да го облечеш и него.

  1. Имат много чувствителна кожа, която лесно изгаря на слънце. Това не означава, че трябва да се мажат със слънцезащитен крем, но е по-добре за тях да бъдат домашни котки и да се подвизават на закрито. Както лесно им става студено, така лесно им става и горещо. Липсата на хубава козина им пречи да живеят навън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *