Котешката агресия

За агресията на котката, почти винаги е виновен на човека. Котките, които като котенца са били играни или обработвани грубо от един или повече хора, и хора, които не разбират поведението на

Източник:UNSPLASH

им и неволно насърчават агресивното поведение. Болката и други медицински състояния обаче също могат да предизвикат агресия, така че не пренебрегвайте този важен факт!

 

Обогатяването на закрито, за да се предотврати скуката и да се разшири територията, е добра първа стъпка.

 

Котките са едновременно хищници и плячка; в домовете с много котки имат социална йерархия; и те са много териториални. Разбирането на тези инстинкти ще ви помогне да видите света през техните очите и да разберете защо определени ситуации предизвикват определени агресивни реакции. Докато сериозното положение може и трябва да бъде лекувано от професионалист.

 

Ако котката ви започне да показва признаци на агресивно поведение, важно е да останете спокойни и събрани. Избягвайте каквито и да било големи реакции – като писъци, викове – тъй като това със сигурност ще ескалира нещата.

 

Физическите признаци на агресия включват:

[table id=7 /]

Сега към знаците, които не можем да видим. По-долу е даден списък с най-често срещаните поведенчески модели, когато става въпрос за агресивни действия и предложените от нас решения.

 

АГРЕСИЯ ОТ ИГРА ИЛИ ХИЩНИЧЕСКА

Играта / хищническата агресия при котките включва тяхното нормално поведение за лов.

Източник:PIXABAY

При много котки играта им става твърде агресивна, защото техните човешки спътници са насърчавали това поведение, когато са били котенца. Грубото мачкане с голи ръце е почти неустоимо, когато котенцата са малки. За съжаление обаче това е добър начин да го научите, че голите ръце са заплашителни и е добре да си играят с нея. Очарователно е, когато са малки, но щом нападателят е 15 килограма с дълги зъби … не толкова! За много възрастни котки, които все още играят неподходящо или насочват хищническия си стремеж към хора или други животни в дома, основният проблем обикновено е скуката и излишната енергия. Котките, които са особено териториални, също могат да бъдат по-склонни към хищническа агресия. За да коригирате проблема, никога не играйте грубо с котката си, но по-важното е да организирате редовни сесии на терапия с игра.

 

АГРЕСИЯ, СВЪРЗАНА С ГАЛЕНЕТО (СВЪРСТИМУЛАЦИЯ)

Агресията, свързана с галене (свръхстимулация), е разочароваща и плашеща. Една минута имате сладък момент със сладката козина, а на следващата минута котката върви в седем посоки наведнъж и вие оставате да кървите от множество ухапвания или драскотини. Котките са силно чувствителни същества и може да се окаже, че има толкова много стимул, който тя може да предприеме; или има определени зони „извън границите“, които със сигурност ще вземат кръв – от вас – ако стаите твърде близо. Може да има проблем с болката или лош спомен, но каквато и да е причината, много малко котки атакуват без предупреждение, макар че може да изглежда така. Важно е да станете експерт по котешкия език на тялото.

Разширяване или „почерняване“ на очите (разширени зеници), уши обърнати или отпуснати назад, потрепваща опашка, мустаци, сплескани към лицето; всичко това са признаци на предстояща гибел. Номерът е да СПРЕТЕ, преди котката да почувства, че е необходимо да предприеме следващата стъпка. Никога не се опитвайте да спрете котката! Внимателно отстранете всичките си уязвими части на тялото от околността; или ако това не е възможно, опитайте да използвате разсейване, за да насочите вниманието на котето към нещо, което не може да бъде наранено, като играчка, възглавница за хвърляне или навити чорапи. Не забравяйте да оставяте такива предмети на стратегически места около къщата, така че винаги да има един удобен. И, разбира се, терапията с игра ще ви помогне да разсеете част от стреса и безпокойството, които може да допринесат за чувствителността на котката.

 

ПРЕНАСОЧЕНА АГРЕСИЯ

Източник:PIXABAY

Може да се питате: „Защо котката ми ме ухапва непредизвикано?“ Е, пренасочената агресия се случва, когато котката се изплаши или разстрои, но вместо да бяга или да тръгне след истинската причина, тя включва най-удобната цел. Често тази невинна жертва е друг домашен любимец в дома или стопанинът. След това самото поглеждане на жертвата извежда всичко това отново и котката продължава да атакува непредизвикана. . Ако проблемът е между две котки, най-добрият начин на действие е пълното разделяне, последвано от постепенно повторно въвеждане, сякаш двете никога не са се срещали. Разбира се, ако искате да спрете котката да ви хапе или да ви атакува, терапията с игра също ще ви помогне. Това дава на агресора приемлив изход за нейното разочарование и възстановява доверието на жертвата.

 

АГРЕСИЯ ОТ СТРАХ

Агресията, предизвикана от страх, е нещо, с което всички ветеринарни лекари са много запознати; което просто мразим да виждаме да влиза през тази врата! Страхът от агресивни котки оперира теорията, че „най-добрата защита е добро нарушение“. Тези котки могат да станат доста обидни! Но агресията от страх може да възникне във всяка ситуация, когато котката се чувства едновременно застрашена и в капан.

Симпатиковата нервна система започва с рефлекса „борба или бягство“; ако няма къде да избягате, единствената възможност е да се биете. Агресивната от страх котка е изключително зловеща сама по себе си; това е котка, която може сериозно да Ви нарани. Бъдете много внимателни! Още веднъж терапията с игра 😅 ще помогне за общото ниво на тревожност на котката, да не говорим за износването му!

 

ЦЯЛОСТНАТА АГРЕСИЯ НА КОТКИТЕ      😾

Цялостната котешка агресия включва: агресията на майката (напълно нормално поведение при нова майка, когато защитава своите котенца) и териториалната агресия на котки. Тези котки, както мъжки, така и женски, са склонни да бъдат по-агресивни, както и териториални; те също така са способни да пръскат урина върху всякакви удобни повърхности.

 

ТЕРИТОРИАЛНА АГРЕСИЯ

Териториалната агресия се появява, когато една котка е била извън къщата, независимо дали е на ветеринарен лекар или друга дестинация, а когато се върне у дома, другите домашни любимци действат агресивно към нея. Моята теория е, че докато котките разчитат предимно на зрението, за да идентифицират други котки, миризмата също играе голяма роля. Когато котката, която се връща, изглежда еднакво, но мирише различно (на шампоан, упойка и т.н.), конфликтът поражда подозрение, че тя е извънземна, и трябва да бъде изгонена. Хората също съобщават за успех, поставяйки капка екстракт от ванилия върху всички котки. Временната раздяла може да реши проблема; но понякога трябва да има пълно повторно въвеждане.

 

Котешката агресия не е шега, особено ако заплашва живота на котката и стопанина. Много по-лесно е да разрешите проблема по-рано, отколкото след като поведението се е закрепило. Не просто „търпете“, докато не щракнете. Това не е честно за никого! Редовната терапия с игра ще предотврати развитието на много проблеми с поведението, така че установете тази рутина веднага щом новата Ви котка влезе в домакинството (макар че никога не е късно да започнете!). И без значение какво, моля, дори не разглеждайте изваждането на ноктите като решение; експертите смятат, че то има тенденция да прави котката по-агресивна – ухапване е много по-сериозно от драскотина.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *