Как да отучим кучето да гризе мебелите?

Ако имате кученце, то вероятно скъсаните обувки, наядените кабели, нагризаните мебели са чести явления във Вашия дом. Вероятно не сте им първи фенове, затова тук ще ви покажем как да отучите кучето да гризе покъщнината.

Ако кучето Ви е още малко, но въпреки това унищожава обувките ви или други ваши вещи. Има две причини за това поведение на кучето:

  1. то не получава достатъчно внимание
  2. порастват му зъбите и то изпитва желание да гризе нещо.
Източник:UNSPLASH

Можете да предотвратите това, като му отделите повече внимание или му купите кучешки играчки.

Внимавайте играчката да не е във формата на обувка или друг предмет, тъй като след това няма да може да различава истинските от играчката и ще гризе и тях.

Ако имате възрастно куче, то вероятно го прави от скука или, защото иска внимание. Затова можете да започнете да прекарвате повече време с него и да потърсите и някакви тренировки за кучета, с които да го занимавате.

За да се справите с това поведение на кучето, е изключително важно да разберете каква е точната причина. Кучето може да унищожава покъщнината Ви, тъй като има прекалено много енергия. В този случай решението е да изразходвате всичката му енергия. Най-лесно това става чрез физически упражнения, които да го изморят, за да може, когато се прибере, да е спокойно.

Причината може да бъде и поведенческа. Например, ако кучето има проблем с агресията, то ще разкъсва играчките си. В този случай ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще ви каже дали това, което кучето прави е знак за някакъв по-сериозен проблем. Ако това е така, ще трябва да заведете кучето си при специалист по поведение на животните.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *