Как да отучим котката да драска по мебелите?

Тази статия е създадена, за да Ви помогне, да отучите котката си да драска по мебелите.
  • Преди да отучите котката да драска дивана или другите ви мебели, трябва да разберете защо тя го прави. Котките драскат нещата по няколко причини. На първо място, когато се изтягат. Драскането осигурява упражнения на мускулите и сухожилията в тялото на котката от пръстите до врата и раменете.
  • Също така чрез този акт котките маркират мебелите като свои. Котешките лапи съдържат
    Източник: PIXABAY

    ароматни жлези, а драскотините изпускат миризми, които маркират нейната територия. Пухкавата животинка също така поддържа чрез драскане и здравето на ноктите си. Не на последно, място любимецът ви усеща колко много се дразните, когато драска дивана и по този начин привлича вниманието ви, когато не го забелязвате.

  • За да отучите котката да драска дивана трябва да осигурете други повърхности, където може да упражнява любимото си занимание. В специализираните ветеринарни магазини продават уреди, които са добре балансирани и са покрити с материи, които котките обичат да драскат.
  • Поставете уреда в близост до дивана или до местата, на които любимецът ви обича да се излежава. Котките обичат да маркират територията си, така че не поставяйте уреда за драскане в някой отдалечен ъгъл на стаята, а в центъра на котешкото владение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *