Какво ни трябва, за да преминем граница с нашия домашен любимец

Лятото дойде и всички нямат търпение да отидат на почивка. Домашните любимци – също! В

Източник: PIXABAY

публикациите „На път с куче“ и „На път с котка“ можете да видите подробно как да направите пътят на животното конфортен и приятен. Но остава въпросът какви документи, ваксини и прегледи ни трябват преди да тръгнем. В тази публикация ще разберете.

За да пътува Вашият домашен любимец, задължително трябва да има:

 • поставен микрочип или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г.;
 • ваксинация против бяс, направена 21 дни по-рано от датата на пътуването;
 • валиден европейски паспорт за домашни любимци или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън Съюза;
 • извършено третиране срещу тения Echinococcus multilocularis (само за пътуване до Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия);
 • преглед в деня, преди пътуването (само за някои страни като Гърция).

Документите, които трябва да притежавате, при пътуване са:

 • Европейският паспорт

Европейският паспорт за домашни любимци е документ, който следва стандартен модел на ЕС и е от основно значение за пътуванията между държави от ЕС. Той съдържа описание и данни за вашия домашен любимец, включително кода на неговия микрочип или татуировка, както и данни за ваксинацията срещу бяс и координати за връзка със собственика и ветеринарния лекар, издал паспорта. Трябва първите две страници да са попълнени. Можете да получите европейски паспорт за вашето куче, котка или пор от всеки ветеринарен лекар, който разполага с разрешение от съответните органи да издава паспорти за домашни любимци. Паспортът за домашни любимци е валиден за цял живот, при условие че ваксинацията срещу бяс на вашето животно е актуална.

 • Ветеринарен здравен сертификат на ЕС
Източник:PIXABAY

Ветеринарният здравен сертификат на ЕС е друг вид документ, който съдържа конкретна информация за вашия домашен любимец (самоличност, здраве, ваксини против бяс) и се основава на стандартен модел на ЕС.

Ако пътувате от страна или територия извън ЕС, вашият домашен любимец трябва да има ветеринарен здравен сертификат, издаден от официален ветеринар в държавата на отпътуване не повече от 10 дни преди датата на пристигане на вашия домашен любимец в ЕС. Сертификатът е валиден за пътуване между държавите от Съюза за срок от 4 месеца от тази дата или до изтичането на валидността на ваксинацията против бяс в зависимост от това кое от двете изтича първо.

Освен това трябва да попълните и прикрепите към ветеринарния здравен сертификат на вашето животно писмена декларация, в която се посочва, че неговото преместване е с нетърговска цел. Тази декларация се изисква и ако домашният Ви любимец пътува с упълномощено от Вас лице. В такъв случай вашият домашен любимец трябва да достигне до Вас в рамките на 5 дни след като сте променили местоположението си.

 • Домашни любимци, които пътуват без своите собственици

По правило домашните любимци трябва да пътуват със своите собственици. Въпреки това можете да дадете писмено разрешение на друго лице, което да придружи домашния Ви любимец вместо Вас (писмената декларация за тази цел е описана по-горе). Вашият домашен любимец обаче трябва да стигне до вас в рамките на 5 дни от своето преместване.

 • Пътуване с повече от пет домашни любимеца

Можете да пътувате с до пет домашни любимеца, но ако те са повече от пет (кучета, котки или порове) трябва да представите доказателство, че:

 • те участват в конкурс, изложба или спортна проява (като представите например документ за регистрация);
 • и те са на възраст над 6 месеца.

Източник на информация: europa.eu

Ако имате някакви въпроси можете да попитате в коментарите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *