Екзотични породи кучета-Шведски валхунд

Шведският валхунд е ловно куче, известно с бдителността и енергията си. Тези малки, мощни кучета имат бързи реакции и не познават страх. В родината си те са високо ценени като упорити, лоялни и изключително дружелюбни, което ги прави отлични спътници за техните човешки семейства.Въпреки малкия си ръст те са много енергични кучета и са най-подходящи за семейства с градини или достъп до открити пространства.

Това е ниско и набито куче със средни размери и тялото му е по-издължено отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Възрастният мъжки екземпляр шведски валхунд е с ръст 33-35 см, а женският – 31-33 см, и тежи 11,5-16 кг.

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

 

  източник

История

Шведският валхунд (на шведски: Västgötaspets) е порода кучета, произлизаща от Швеция. Тя е създадена от викингите преди повече от 1000 години. Понякога познат като „викингско куче“, валхундът е селектиран основно да направлява кравите, да хваща гризачи и да пази къщите. Понякога го наричат и „малкото краварче на викингите“.

Шведският валхунд много прилича на уелското корги пембрук, но не се знае как точно са свързани двете породи. Възможно е предците на валхунда да са били пренесени от викингите във или от Великобритания. Валхундът притежава много таланти – кравар, куче-пазач и ловец на гризачи.

През 1942, когато валхундите са почти изчезнали, двама шведи, граф Бьорн фон Розен и Карл-Густав Зетерстен, започват кампания за опазване на породата. През 1948 Шведският киноложки клуб признава породата и ѝ дава името валхунд (в превод от шведски: „овчарско куче“). Днес тази порода се класифицира като рядка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *