Едно от забравените кучета-Леопардова Катахула

Леопардова катахула е ловна порода кучета, родом от енорията на щата Луизиана Катахула в Съединените щати.

Второто и име е луизийска леопардова кучешка катахула. Думата „Катахула“ означава от местния диалект на индианците „лов на езерото“ или „чиста вода“. Породата е кръстена леопарда заради петна по тялото. Понякога се нарича още кучешка свиня Катахула (катахулское куче свиня), което отразява традиционната употреба на тези кучета за лов на диви свине.

Височината на представителите на породата  е от 50 до 66 см, а теглото им – от 25 до 39 кг.

Lapichki.com

История

Възникването е свързано с испанските завоевания. Испанецът Де Сото дошъл по тези места около 1540 година. Той водел със себе си мастифи. Легендата разказва, че мастифът бил кръстосан с червения вълк. Създаденият хибрид, по-късно бил облагороден с кръвта на Босерон, внесен от френските заселници, които завзели щата Луизиана. По такъв начин се получила интересната петниста леопардова окраска на породата.

 Отглеждане

Това е подходяща порода за активни семейства с по-големи деца или за фермери. Ако и се осигуряват много упражнения и разходки, тя може да бъде отглеждана и в апартамент.

Менюто на Леопардовата катахула е съставено 70-80 процента от месо. На следващо място в храната на Леопардовата Катахула трябва да бъдат зеленчуците, яйцата, зърнените и млечните продукти. Ако ще се храни кучето с естествена храна, добавката от растително олио за добро зрение е задължителна, както обичайните витамини и минерали. Може да се избере готова храна за активни кучета.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *