Бясът при кучетата

Симптоми и форми на бяс

Симптоматиката на бяс се определя от скрития период. Продължителността на този период е от 14 дни до 3 месеца. Кучето става опасно вече на 5-10 ден, при появата на вируса в слюнката.

Бесът се разделя на няколко форми и категории, в зависимост от стадия на протичане и характерните симптоми на патологията.

Основни  форми :

  •  Буйна- При нея симптомите продължават от 5 до 11 дни. Тази форма има три стадия:
Източник: PIXABAY
  1. Предболестен стадий. Първият стадий на заболяването, продължителността му е до 3 дни. В първите дни кучето може да се крие на тъмно, да излиза при повикване, да облизва ръце, да се умилква или, обратното, да не се отзовава и да не реагира на глас и звуци. Може да се наблюдават захващащи движения с уста, при това кучето може да не преглъща добре храната и слюнката си. На този стадий кучето отделя повече вируси.
  2. Маниакален стадий. Продължителността на втория стадий също е не повече от три дни. При това кучето става агресивно, може да нападне човек и да хапе всичко наред. Всички захващащи процеси протичат с голяма сила, в последствие може да се счупи челюстта на кучето. При бяс заразените кучета нападат мълчаливо, не лаят. При маниакалния стадий за животното е характерно силното слюноотделяне.
  3. Паралитичен стадий. Третият и последен стадий на буйната форма на беса се характеризира с много затруднено преглъщане, наблюдава се паралич на задните лапи на кучето. В продължение на няколко дни кучето изпада в кома, което води до неговата гибел.

Кучетата страдат от болки, спазми, при бяс настъпва смърт на кучето.

  • Тихата форма се отнася към апатичната форма на беса. При това кучето не е агресивно, запазва апетита си, но понякога се забелязва затруднено преглъщане и кучето може да се дави с храната си. При разходка кучето може да се олюлява.
  • Възвратна-  Всички симптоми изчезват и се характеризират с оздравяване при възвратната форма на кучешкия бяс. Процесът на развитие на бяс настъпва след две-три седмици.
  • Аборативна- По-интензивно се изследва абортивната форма на беса. Тя се изразява в пълното оздравяване на кучето след втория стадий на заболяването. Такива случаи се срещат много рядко.

Признаци

Най-определящи при бяс са следните прояви – когато кучето изглежда отслабнало, забелязва се повишено отделяне на слюнки от устната кухина, езикът му може да изпада, очите се присвиват при поглеждане към нещо.

На следващите етапи се развива паралич на лапите на кучето, паралич на сърцето. Кучето умира.

Не е гарантирано, че може да се излекува кучешкият бяс, но  е задължително, ако възникнат подозрения веднага да го заведете на ветеринар.  Кучето трябва да се държи в клетка, да не се допуска контакт с други животни. Карантината за животното продължава до десет дни. Това време обикновено е достатъчно, за да се проявят всички симптоми на бяс. За да не се мъчи животното, във ветеринарната клиника при явни симптоми може да го приспят. Важно е да не се допуска кучето да зарази други домашни любимци.

Добре е да се прави ваксина за бяс, но при някои кучета това не се отразява на здравето им добре(могат да се разболеят лошо, да не се чувстват добре и т.н.). Затова трябва добре да обмислите дали кучето Ви да бъде ваксинирано!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *