Бясът при котките

  • Първи стадий на котешки бас

Той протича за около 1-3 дни след заразяването на котката (обикновено чрез ухапване на диво животно). Тя ще се превърне в съвсем асоциално животно, което ще се стряска от всеки шум и ще търси място, на което да се скрие. Заедно с това ще започне да хапе предмети и други неядливи вещи, което вероятно е първият показател, че котката е заразена с бяс. Същевременно ще запознае да отказва да се храни.

  • Втори стадий на котешки бяс

През 2-4 ден от заразяването котката ще започне да става агресивна – ще започне да хапе както всички членове на семейството ви (без значение дали е друг домашен любимец или собствените ви деца), така и себе си. Ще престане да се храни, защото челюстите ѝ ще се парализират. А на моменти агресивността ѝ може да бъде заменена с тотална депресия.

  • Трети стадий на котешки бяс

    Източник: PIXABAY

Рядко може да се направи рязко разграничаване на преминаването от 2-рия до 3-тия стадий на болестта, защото след като котката започне да прави гърчове, тя умира. Понякога това се случва на 5-ти ден от заразата, но може да стане и на 3-4-тия ден.

 

Ефективно лечение на котешки бяс на практика не може да бъде гарантирано, но е гарантирано, че всеки, който е имал близък контакт със заразеното животно, съответно също се е заразил…

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *