Декември- Сибирско Хъски

Сибирското хъски е порода куче, която произлиза от източната част на Сибир (Русия). Сибирските хъскита са първоначално селектирани от чукчите в североизточна Азия, по-късно внесени от търговци в Аляска, САЩ и Канада. През 1925 е имало епидемия от дифтерит в Ном в Аляска, и много кучета са били използвани да осигуряват на смени ценните лекарства в покосения от болестта град. Това събитие помага за популяризирането на породата.

Породата попада в категорията Шпицове и примитивни. Физическата им сила и издръжливост на студ ги прави много добри кучета-водачи на впрягове. Обичат тичането, което всъщност им е нужно, за да разтягат своите мускули и им трябва доста да се разхождат ако живеят в апартамент.

Мъжките са високи 53.5-60 см. и тежат 20.5-28 кг., а женските са високи50.5-56 см. и тежат 15.5-23 кг.

Pixabay

Хъскито е лоялен семеен компаньон. Не е подозрителен към непознати, но ще пази дома ви от тях. Нежен, предан и бдителен. Хъскито е едно независимо, но и послушно, податливо на обучение куче. Обичат вниманието и са внимателни при игра, което ги прави подходящ домашен любимец при отглеждането на малки деца.

1 thought on “Декември- Сибирско Хъски”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *