Март: Бигъл

Бигъл

Средното им тегло варира от 7 до 14 килограма, а пък средният им ръст е от 33 до 40 сантиметра. Бигълите са били известни още и като ловджийски кучета в Англия преди около два века.

Лаят на бигълите има три уникални разновидности. То използва всяка една от тях в различни ситуации. Ако е в готовност да залови плячка, то издава обикновен лай, който не би направил голямо впечатление. Ако е по следите на някого или нещо, то лае доста продължително и няма как да не разпознаете, че това е бигъл. Третият лай използва, когато се чувства самотно и той наподобява по-скоро на виене.

История

Бигълът е куче, което произлиза от Великобритания. Има дълга история датираща от времето на Хенри VIII. Отглеждан за лов, бигълът става много популярен в Съединените щати, като се превръща в най-популярната порода през 1950 г. Породата е регистрирана за пръв път в АКС през 1885 г.

За бигъла казват, че бил отглеждан отделно от големите фоксхаунди за лов на зайци, който се осъществявал пеш. Той все още се използва в групи, много често организирани от институции, включително колежи и училища.

По времето на Крал Хенри VIII и Кралица Елизабет I е имало острокосмести (желязна нишка) гончета, някои от които били достатъчно малки, за да се носят в джоба на ловното яке. Размерът се увеличил през годините, но понякога се раждат по-малки екземпляри от породата, наричани „джобни бигли“.

Източник:PIXABAY

Отглеждане

Бигълите, както всяко едно куче, се нуждаят от ежедневни и редовни грижи. Въпреки че може да се отглежда и възпитава в апартамент, породата се чувства най-уютно и удобно в двор. Тези кучета са изключително енергични и буйни. Това е и една от причините да се нуждаят от по-продължителни и изтощителни разходки и дейности.

Трябва да се постараете да осигурите енергична и жизнена среда, тъй като в противен случай има вероятност да правят много повече проблеми вкъщи. Маршрутът на разходките трябва да бъде дълъг, за да изразходят възможно  повече енергия.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.