10 породи кучета, подходящи за хора с алергии

[table id=9 /]

Според проучванията при трима от десет човека, кучетата предизвикват остри алергични реакции. Мнението на ветеринарните лекари е, че освен кучешката козина, други причинители на алергии са кучешкият пърхот и кучешката слюнка.

Алергията обаче не бива да ви отказва от намерението ви да се сдобиете с куче. Напротив! Просто трябва да подберете внимателно породата. И два съвета от нас: помислете хубаво дали ще можете да се грижите добре за домашния си любимец и проверете първо приютите за бездомни кучета. Там също се намират изоставени породисти кучета. А и какво по-хубаво от това да дадеш любов и дом на животно, на което те вече са били отнети.

1. Бедлингтън териер

Тези кучета са добри пазачи. Те приличат много на малки агнета и са покрити с къдрава, плътна козина. Тя не линее, което е препоръчително при хора с алергии. Но за сметка на това, тази козина изисква много и сложна поддръжка.

2. Ирландски воден шпаньол

Тази порода е една от редките в света. Приличат на пудели, изключително приятелски настроени към децата и лоялни. Козината им е двуслойна, гъста и много къдрава, което пречи на мърсотията и пърхота да излязат от нея.

3. Басенджи

Тези интересни кучета са познати от дълбока древност. Много чистоплътни и добродушни. Козината им е къса, гладка и мека като коприна. Освен това не излъчва никакъв аромат и не пада.

4. Бишон Фризе

Дружелюбни кучета, обичащи децата. Козината им е гъста, къдрава и задължително бяла. Изисква особена поддръжка, но не излъчва миризма. Освен това те не сменят козината си.

5. Афганистанска хрътка

Красотата и козината на това куче няма как да ви остави безразлични. Не са подходящи за семейства с малки деца, защото обичат спокойствието. Козината им има същото pH като човешкия косъм, което ги прави подходящи за хора с алергии. Но тази козина изисква специфични и постоянни грижи.

6. Малтийска болонка

Тези малки кученца имат дълга и интересна история. Козината им е бяла, права и не трябва да се подстригва късо. Тя е хипоалергична и точно затова те са подходящи за хора с алергии.

7. Афенпинчер

В превод от немски името им означава “маймунски пинчер”. Те са малки, забавни и лесно се привързват към стопаните си. Козината им е къса, освен на главата, расте бавно и не пада.

8. Пудел

Запазената марка на тези кучета е козината им – силно къдрава и гъста. Изисква поддръжка от специалист. Рядко страдат от пърхот и не излъчват силна миризма. Те са игриви, добронамерени и са подходящи за семейства с деца.

9. Самоед

Те са добри, социални и игриви. Козината им е бяла, гъста и дълга, но не изисква специална поддръжка. Тя не трябва да се подстригва и да се къпе, защото има функцията да се самопочиства чрез специални мазнини, отделяни от тялото на кучето. Не излъчва миризма и е хипоалергенна, но при смяната й отделя огромни количества косми.

10. Ши-цу

Малки, красиви и с невероятна космена покривка. Въпреки малкия си размер са доста своенравни. Дългата им козина лесно се отстранява при разресване и не се разнася.

Източници на информация: 10te.bg; hillspet.co.nz; purina.co.uk

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *