Януари: Сиамска котка

Сиамската котка е порода домашна котка. Тя е една от първите точно разпознати породи ориенталски котки. Точният й произход е неизвестен, но се смята, че произхожда от югоизточна Азия, както и че е потомък на свещени котки в храмовете в Сиам (днес Тайланд).

Източник: UNSPLASH

Сиамските котки са умни, общителни, обичат да са сред хора и силно се привързват към тях. Твърди се, че по характер приличат изключително на стопанина си. Тези котки са известни с голямата си игривост дори и като възрастни и със силното си мяукане, с което привличат вниманието към себе си, тъй като са много взискателни и имат нужда от ангажираността на стопаните си. Също така те са изключително паметливи и умеят да се отблагодаряват за всяка добра дума или жест на стопанина си.

История

За първи път изображение на такава котка е открито в древен ръкопис от държавата Сиам (т.нар. „Книга със стихове за котките“). До края на 19 в. на практика тези котки остават непознати за останалия свят и се отглеждат единствено в Тайланд, където са познати няколко разновидности на породата, наричани Wichien-maat („Лунен диамант“). След като са пренесени в Европа и Северна Америка те бързо стават изключително популярни заради необикновения си външен вид. Именно извън тяхната прародина и след интензивни селекции е създаден и видът на съвременната сиамска порода, която по редица признаци доста се отличава от старата порода, която днес е позната като тайска.

Отглеждане

Сиамската котка би се чувствала щастлива в апартамент, тъй като, за разлика от кучетата, тя няма нужда да бъде извеждана в паркове и градинки. Стига стопанинът да й обръща нужното внимание и да поработи върху нейните навиците, тя няма да създава проблеми.

Ако се почувства изоставена и пренебрегната, обаче, котката ще изрази недоволството си с мяукане. Този факт задължително трябва да се вземе предвид, тъй като може да доведе до проблеми със съседите ви, на които няма да им е приятно да чуват често жалните звуци, които котката издава.

Имайте предвид, че представителите на тази порода не могат да понасят прекалено високите или прекалено ниските температури, така че, ако оставите котката навън в горещото лято или в студената зима, подлагате на риск живота ѝ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *