Юни: Салуки

Въпреки че индивидите се различават значително по форма, всички салуки имат обща структура, подобна на хрътки, съчетаваща дълги, тънки крака, относително тясно тяло, доста дълбоки гърди, леко извита талия, малка талия и дълга опашка.

Салуките са по-малки, по-тънки и с малко по-остри черти от хрътките. Породата е предназначена както за скорост, така и за издръжливост. Салуки е бегач на дълги разстояния от семейство хрътки.

Широкият диапазон от подвидове се отразява в диапазона на приемливи височини: 23 до 28 инча за мъже, въпреки че повечето Saluki днес са по-близо до върха на диапазона. Теглото може да варира от около 35 паунда за малка жена до 65 паунда за голям мъж (16 до 30 паунда).

Източниик:PIXABAY

Пернатите салуки имат дълга, копринена козина по ушите, под опашката, между пръстите на краката и понякога по гърбовете на крайниците и под гърлото, а останалата част е къса и мека. Въпреки че повечето хора смятат характерния модел на перата за отличителен белег на породата, Saluki се предлагат и в разнообразие, при което цялата козина е къса и лъскава. Всички цветове са разрешени и почти всеки цвят може да бъде намерен в породата.

Личност:
Saluki определено е еднофамилно куче, което е склонно да бъде отдалечено или дори срамежливо с непознати. Това е посветена, но не особено ефектна порода, която ще се радва да седи до вас, а не в скута ви. Салуки са тихи у дома, изключително нежни с децата и добри с други кучета. Те стават адекватни пазачи, но не са добри кучета за защита.

Салуки трябва да има шанс да тича усилено всеки ден. Като се има предвид този шанс, те са умерено послушни, стига случайно да искат същото, което вие искате.

Кучетата от породата обичат да седят и обичат да тичат, но живеят, за да гонят. Не се съмнявайте, това тихо, нежно, ефирно същество с големи невинни очи е сериозен ловец по душа.

Да живееш с:
Салуки трябва да има свои собствени удобства за същества: меко легло (за предпочитане вашето) и топла стая са в горната част на списъка. Давайки им всичко, те се успокояват с часове. И все пак трябва да излязат и да се уморяват до крайност поне веднъж на ден. Тяхната неспособност просто да откажат, когато става въпрос за бягане след дивата природа, в комбинация с нежеланието им да се обадят и непоколебимата им вяра, че всички автомобили ще спрат за тях, прави поставянето на салюци в свободна зона рисковано.

Салуките са естествено слаби и много от тях са изключително придирчиви. Ако не издържате, ако непознати ви обвиняват, че не храните достатъчно кучето си, не приемайте салюци.

Поддръжката на пера се състои в четкане на дългата козина няколко пъти седмично.
Кучетата с много дълги пера в ухото може да се наложи да носят ушен чорап, когато се хранят, за да предпазят ушите си от храна. Feathery Saluki са кучета с генетично дълга козина. Стерилизираните салуки често растат с дълги косми по тялото, които може да се нуждаят от подстригване, за да поддържат вида на салуки.

История:
Салуките са една от няколкото породи, които могат да проследят корените си от древните египтяни. Той е ценен от древни времена заради способността му да ловува, да ходи на газела, заек и друга бърза плячка над горещи пустинни пясъци, осигурявайки спорт за кралете и храна за номадите. В култура, която смятала кучетата за нечисти, само на Салуки било позволено да споделят бедуински палатки и били наричани „Ел Хор“ („благороден“).

Развъждането с друга порода е строго забранено, практика, която позволява на Saluki да остане практически непроменена в продължение на хиляди години, въпреки че винаги е демонстрирала голямо разнообразие от стилове. Част от този сорт произтича от широкото разпространение на породата в Близкия изток, като различни племена предпочитат кучета, които са най-добре приспособени да ловуват различен дивеч в различен терен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *