Юли: Савана

Личността на савана е игрива, приключенска и лоялна. За разлика от повечето котки, тя обича да играе във водата и дори може да бъде обучена да ходи на каишка и да играе донесе. Не се заблуждавайте от нейната подобна на куче личност. Все пак той е котка.

Темперамент
Котките от савана имат силни ловни инстинкти, така че не винаги са подходящи за семейства с домашни любимци като риби, хамстери и птици. Темпераментът й обаче е мек, затова е чудесен спътник на котки и кучета, деца и други хора в дома й с подходяща социализация като коте.

Характеристика
Въпреки че по-късните поколения на породата са сходни по тегло с други породи, те изглеждат по-големи поради височината си. Саваните се характеризират с дългите си тънки вратове, триъгълни глави и големи, широки уши, които седят на върха на главите им. Те също имат крака, по-дълги от средното.

Цветове
Ако искате екзотично изглеждаща котка, саваната е красив избор. Подобно на техните африкански предци-сервали, те обикновено са черни, кафяви или сребърни пластини с черни или тъмнокафяви петна. Някои обаче могат да имат по-светли цветове или опушен цвят.

Източник: UNSPLASH

Грижа
Котките от савана са порода с по-ниско ниво на косопад и поради това изискват по-малко подстригване от дългокосмести породи. Поради игривия си характер обаче те могат да влязат в бъркотия и да се нуждаят от баня. За щастие, те обичат водата!

 

Здраве
Саваните са здрава порода без известни генетични условия или други здравословни проблеми. Те са изложени на риск да страдат от хипертрофична кардиомиопатия (удебеляване на сърдечния мускул), но не са по-склонни към сърдечни проблеми от други кръстоски. Отговорните животновъди проверяват за условия, които могат да повлияят неблагоприятно на породата.

Избор на най-добрата котешка храна за савани
Поради високите им нива на активност, високопротеиновата котешка храна се препоръчва за савани. Следвайте инструкциите за хранене въз основа на теглото на вашата котка и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви въпроси или притеснения. Уверете се, че вашето коте има достъп до много прясна вода.

История
Породата котки савана е кръстоска между домашна котка и африкански сервал. Първото коте, наречено Савана, е родено на 7 април 1986 г., а първото поколение има черти както на домашни котки, така и на африкански сервали. Те бяха с размерите на Сервал, но кротостта на домашна котка. През 2012 г. Международната котешка асоциация (TICA) прие котката Савана като официална порода.

Факти

  • Задните крака на саваната са малко по-дълги от предните.
  • Отнема около 3 години, докато расте напълно и достигне размера на възрастни.
  • Саваните са отлични скачачи. Те могат да скачат до 8 фута хоризонтално и да се катерят лесно.
  • Те са забранени в няколко щати, включително Хавай, Масачузетс и Джорджия, поради техния „хибриден“ статус.
  • Котка от савана от първо поколение може да струва над 20 000 долара. Цената за по-късни поколения е много по-ниска, но все пак може да достигне 1000 долара.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *