Факти за кучетата

Няма на света по предани същества от кучетата. Те са с нас вече повече от 30 хил. години. Ние се грижим за тях, а в замяна на това те ни обичат и ни радват. Струва ни се, че ги познаваме толкова добре, че няма какво да научим за тях. Но се оказва че има. Ето някои интересни факти:

 1. Салуки (Saluki) е най-старата порода кучета в света. Те се появяват в древните египетски
 2. Салуки
  Източник: PIXABAY

  гробници, датиращи от 2100 г. пр.н.е.

 3. Дакелите първоначално са били отглеждани за борба с язовци.
 4.  Кучетата, които са кастрирани, живеят по-дълго от кучетата, които не са.
 5. Повече от половината от всички президенти на САЩ притежават кучета.
 6. Бездомните кучета в Русия са се научили как да се возят в метрото и да слизат на конкретни спирки в търсене на храна.
 7. Кучетата са единствените животни, освен човека, които могат да разпознават емоциите. Достатъчно им е само за секунда да ви погледнат и веднага разберат дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те даже са способни да
  Източник: PIXABAY Дакел

  съчувстват на хората, изпитвайки същите емоции като стопанина си.

 8. Отпечатъка от кучешкия нос е също толкова уникален, колкото са уникални нашите пръстови отпечатъци. Отпечатъците на кучешките носове са уникални и затова понякога те служат за идентификация на животните, както пръстовите отпечатъци при хората се използват за тяхното разпознаване. Криминалистите често използват тази тяхна черта за да разкрият престъпления, в които са участвали кучета и техните стопани.
 9.  Кучетата могат да запомнят стотици думи. Едно средностатистическо куче  може да бъде обучено толкова лесно, колкото и едно човешко бебе. Също така кучето е способно да запомни от 200 до 500 думи. Именно затова хората казват, че кучето говори определен език, например български, и ще му е трудно, ако
  Източник: PIXABAY

  попадне в друга среда, например рускоговоряща. Освен това кучетата могат да усвоят основите на математиката, например да се научат да броят или да подредят числа във възходящ или в низходящ ред.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *