Отглеждане на хамстер

Хамстерът живее от година и половина до три години, затова се препоръчва да се купува животно, което е най-много на два месеца. Така лесно може да бъде научено на хигиенни навици и да се социализира.

Хамстерът не трябва да е изложен на течение, нито на пряка слънчева светлина, тъй като лесно може да получи слънчев удар.  Животинчето лошо понася цигарения дим, затова не се препоръчва той да бъде държан в помещение, където се пуши.

Хамстерът може да живее в аквариум, но това не се препоръчва, тъй като животното почти няма достъп на свеж въздух. Освен това поради високата влажност болестотворните бактерии се размножават с голяма скорост в аквариума. Най-добрият вариант е хамстерът да бъде в клетка, която е с достатъчно малко разстояние между пръчките, за да не може животинката да излезе или да се заклещи.

Хранене на Хамстер

Основната храна на хамстерите са твърди зърна – овес, пшеница, просо. Те обичат да гризат различни видове

Източник: PIXABAY

семена и ядки, но това не е основната храна за хамстери и трябва да им бъде давана само като лакомство.

Подходящите плодове за хамстерите са: ябълки, моркови, круши, целина, краставици, цвекло, царевица. Понякога на хамстер може да се дадат една или две ягоди или малини. Рядко може да му се дава по едно или две зърна грозде. Хамстерът се храни два пъти дневно – сутрин и вечер.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *