Отглеждане на зайче

Хранене
Докато е съвсем малко и още няма 3 месеца, зайчето не бива да се отделя от майка си и се храни изцяло от нейната кърма. Затова не бива да купувате толкова малко зайче. То трябва да е навършило 3 месеца когато го купувате.
Зайчето след третия месец може да се храни с гранули. Избирайте от тези, които са по-голямо съдържание на протеини, но нищо друго не му давайте докато не стане поне на 6 месеца. Чак след 6-ия месец може да включите към храната му зеленчуци и сено. Със зеленчуците трябва да се внимава, защото в тях има доста нитрати и ако зайчето прекали с количеството, това може да му се отрази пагубно. Те трябва да са здрави и без загнили участъци и да се редуват, а не да му се дават само от един вид.
Декоративните зайчета много обичат сладки плодове, но те не бива присъстват в ежедневното му меню. Допустими са много малки количества под формата на лакомство. Ако прекалите в желанието си да угодите на зайчето, може да стане така, че то да откаже да се храни с друго, а същевременно да разстрои стомахчето си. При необмислена грешка в храненето зайчето може да загине за 24 часа. Не давайте на зайчето хляб и зеле в големи количества, а всяка нова храна, която е позволена за него, но му е за първи път внасяйте постепенно в менюто му.

Заек, Зайче, Домашни Любимци, Млад Заек
Източник:PIXABAY

Отглеждане
Декоративното зайче е чувствително на високи температури и на резки температурни разлики. То се чувства добре на прохладно и проветриво място, без обаче да има течение. Обикновено отглеждането му става в специална клетка и то прекарва по-голямата част от времето в нея. Задължително е обаче поне за 1-2 часа на ден да се пуска на свобода извън клетката. Малките декоративни зайчета също като котките се приучват на тоалетна и е добре да се приспособи определена част от клетката за това. Така ще изградите известни хигиенни навици на своя любимец.
Декоративното зайче доста крехко създание и за да бъде здраво е нужно да се придържате към основните правила за отглеждането му. Не бива в никакъв случай да къпете зайчето. Трябва да внимавате да не се претопли в горещите летни дни и да го охлаждате като от време на време мокрите с вода ушичките му.Зайчетата обичат непрекъснато да гризат нещо и така поддържат своите зъбки и затова най-подходящо е винаги да има големи количества сено или специални играчки. Ако то не гризе непрекъснато нещо, зъбите му прорастват, което не е добре за него. Проблем е и прорастването на ноктите, които се завиват обикновено навътре и трябва внимателно да се изрязват с нокторезачка за да не се забият в лапичките.
Желателно е всяка сутрин и вечер зайчето да бъде пускано извън клетката на свобода. За тази цел стаята, в която го пускате задължително трябва да бъде обезопасена и да няма кабели или други опасни за зайчето предмети, които може да гризе.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *