Отглеждане на водни костенурки

За отглеждане на водни костенурки се използуват аквариуми, оборудвани с островче от камъни, палудариум или аква-терариуми, тоест аквариум преграден на две, като едната част е суша, а другата вода. Необходимо е да се знае, че за две костенурки с дължина на черупката 20-30 см е нужна около 150 литра вода.

Температурата на водата за повечето костенурки трябва да бъде между 25-28 градуса. Тя най-лесно може да бъде поддържана с обикновен аквариумен нагревател.

Не е задължително на дъното на аквариума да има някаква настилка, но е необходимо наличието на няколко камъка, които да се подават над водата. Така костенурките ще могат да се катерят по тях. Също така, за малки костенурки, могат да се използват парченца дървесна кора, която плувайки във водата им дава възможност да се качват и почиват върху нея.

Куб, Turtle, Костенурка, Вивариум, Гола Pixabay

Над водната част в аквариума се монтира нагревателна лампа, така че въздухът над водата да бъде топъл, а освен това и костенурките ще излизат да се нагряват под нея.

Водните костенурки се хранят предимно с животинска храна. Това включва парченца месо, риба, дъждовни червеи, тубифекс и други. Като добавка е хубаво да им се предлагат и различни видове растителна храна, например салата, зеле, листа от глухарче и различни видове водорасли.

Млади и подрастващи костенурки трябва да се хранят 2-4 пъти на ден в количество,

което те могат да погълнат напълно за около 10 минути.

Порастнали костенурки се хранят 3-5 пъти седмично, давайте количество, което могат да погълнат напълно за около 10 минути.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *