Няколко съвета при осиновяване на куче

Как да помогна на осиновеното ми куче да се адаптира и успокои?

Когато довеждате вкъщи ново куче, независимо дали е кученце или по-голямо куче е важно да сте подготвени и готови да помогнете на новия си приятел да се установи. Има много неща, които трябва да запомните, когато осиновите куче – от това да има подходяща храна и място за спане, до създаването на спокоен дом и рутина.

Източник:PIXABAY
  • Винаги бъдете търпеливи с любимеца си

Когато за пръв път доведете новия любимец вкъщи търпението и спокойствието  са  от значение. В зависимост от историята си, Вашето куче може би вече има свой характер и развити реакции към определени ситуации. Затова винаги насърчавайте кучето да идва при Вас, вместо Вие да се приближавате към него за да общувате. Това ще ви помогне да изградите доверие и да поставите страхотно начало на приятелството си!

Не забравяйте да си поставите дългосрочни цели когато настанявате кучето. Имайте предвид, че всичко е ново, непознато и малко засилено за Вашия домашен любимец, което понякога може да бъде смущаващо. Така че вървете бавно когато го водите за първи път, дайте му време да изследва и му предоставете пространство. След това, когато Вашият домашен любимец реши да се отпусне и да се настани, помогнете му да се почувства като у дома си с вкусно лакомство!

  • Насърчавайте прости, ключови команди

Когато за първи път доведете новия си приятел у дома, е важно да разберете дали знае и реагира на няколко ключови команди, като „седни“, „не“, „долу“ и „ела“ – за неговата собствена безопасност, както и да запазите мира вкъщи!

Ако Вашият нов приятел вече е запознат с тях, страхотно! Опитайте се да практикувате редовно тези команди, докато не сте сигурни, че с удоволствие ще ги следва – и го наградете за добрите реакции.

Ако обаче новият Ви домашен любимец не е запознат с ключовите команди, работете с тях постепенно, за да въведете някои основни думи. Използването на „седни“ или „долу“ е добро за начало – не забравяйте да възнаграждавате добрите и спокойни реакции и да подсилвате с положителен тон на гласа – никога отрицателен.

  • Не наказвайте животното

Въпреки че понякога напредъкът може да е бавен, важно е никога да не викате, да крещите или да реагирате негативно на кучето си! Отрицателните отговори или наказания ще навредят на Вашия напредък и доверие с домашния любимец и ще бъдат пагубни за отношенията ви с осиновено куче.

  • Награждавайте доброто поведение!

Да разберете какво харесва и не харесва Вашето куче е чудесен начин да го опознаете и да му помогнете да се чувства спокойно.

След като знаете какво мотивира Вашето куче, можете да го използвате, за да възнаградите и подсилите поведението, от които искате да видите! Независимо дали то предпочита играчки, лакомства, храна или внимание – разберете какво обича и не забравяйте да го използвате като

  • Помислете и за другите Ваши домашни любимци

Имате ли други домашни любимци в дома си? Важно е да помислите как други домашни любимци особено други кучета могат да реагират на новодошъл в къщата им. Вашите настоящи кучета приветстват ли нови? Добре ли се разбират с други домашни любимци и ще бъдат ли си подкрепящ приятел на новия Ви спасен любимец? Приятелството със съществуващи кучета може да бъде чудесен начин да помогнете на новото Ви куче да се установи – ще има нови приятели, които да следва и бързо да научи рутината!

Но имайте предвид темперамента на всяко животно Не искате да създавате конфликт или стрес в къщата си! Също така е важно да научите повече за историята на Вашия домашен любимец. Добре ли се разбира с други кучета или предпочита да бъде сам?

 

  • Създайте удобна и безопасна среда

Преди да донесете в дома си нов домашен любимец, уверете се, че той се прибира в приветлива, безопасна и удобна среда. Първите впечатления имат значение! Затова проверете дали има всичко необходимо и лесен достъп до ресурси.

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *