Непотопяемия Сам

След като известният военен нацистки кораб Бисмарк потъва във водите на Атлантическия океан на 18 май 1941 г., наблизо е намерена плаваща дъска с котарак върху нея, който е прибран от британския миноносец HMS Cossack. Тъй като името на котето не е известно, моряците на кораба го кръстили Оскар. Името го избрали, тъй като в Международния кодекс на сигналите буквата „О“ се използва за „Човек зад борда, а и в крайна сметка той е бил немска котка.

Оскар служил на борда на HMS Cossack до 24 октомври 1941 г., когато корабът бил сериозно повреден от торпедо, изстреляно от немската подводница U-563. Екипажът бил прехвърлен в HMS Legion и е направен опит за теглене на повредения кораб до Гибралтар. По време на този процес, обаче, корабът потъва на 27 октомври. При първоначалния взрив загиват 159 моряци, а Оскар оцелява при тази атака и е изведен на брега в Гибралтар.

Източник: PIXABAY

В този момент името на тази еластична котка, облечена в смокинг станало „Непотопяемия Сам“. След това котаракът бил прехвърлен на самолетоносача HMS Ark Royal, който е участвал в битката, потопила Бисмарк няколко месеца по-рано. И този път, обаче, Сам е трябвало да се спасява от кораб, с който е плавал, тъй като 14 ноември 1941 г. HMS Ark Royal също е торпилиран, но този път от подводница сU-81. При опит за теглене самолетоносачът потънал. Сам отново бил намерен прилепнал към плаваща дъска и спасен.

Прехвърлен в HMS Lightning, Сам е отведен в офисите на губернатора на Гибралтар да лови мишки, като по този начин е пенсиониран от морския си дълг. Малко след това котето-оцеляващ е изпратено до Обединеното кралство, където живяло останалата част от дните си в дома на моряк в град Белфаст.

Пастелен портрет на Сам от художника Джорджина Шоу-Бейкър, изобразяващ Оскар (или Сам), плаващ върху дървена дъска, седи в Националния морски музей в Гринуич. Озаглавен е Оскар, котката на Бисмарк.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *