На път с куче

Пътуването с куче е нещо, което рано или късно ще ви се наложи, ако имате този прекрасен домашен любимец. Преживяването може да е както прекрасно и забавно, така и пълен провал. За да пристигнете благополучно и да си прекарате добре, е редно да следвате съветите за безопасност при пътуване с куче в колата.

При возенето в кола безопасността е на първо място:

  • Ако домашният Ви любимец ще се вози в багажника, то инсталирайте предпазна мрежа или решетка, която да не му позволява да прескача на задните седалки.
  • Ако ли пък му е отредено място за задната седалка, то задължително трябва да използвате повод или нагръдник за автомобил.
Източник:UNSPLASH

Тези предпазни средства се закопчават директно към предпазния колан. Кучето в никакъв случай не трябва да се движи свободно в колата, тъй като при инцидент или по-рязко натискане на спирачките ускорението ще го изхвърли към някой от пътниците или извън автомобила.

  • Ако пътуването ще е по-продължително или често обичате да пътувате със своя домашен любимец, то помислете за транспортна клетка. Тя дава по-голяма сигурност при превоза. Задължително я оборудвайте с най-необходимото за комфорта на кучето – мека постелка, играчки и вода. При клетките добра работа могат да свършат и поилките за гризачи, които се монтират директно на клетката.

Комфортът е важен за това кучето да се почувства удобно в колата. Въпреки това повечето животни изпитват определено неразположение в колата. Поради това повечето от тях предпочитат да спят по време на пътуването. За да им осигурите по-голямо удобство, поставете одеяло или кучешко легло в багажника.

Една от опасностите, които грозят кучето в колата, са високите температури. Вътрешността на колата се загрява бързо, а това може да доведе до топлинен удар при кучетата. Животното не трябва да се оставя само в превозното средство.

Постарайте се кучето ви да има каишка с вашите координати или адресник. Дори и най-спокойното и послушно куче може да се стресира и изгуби в непозната среда. Поради това е важно вашите координати да са лесно достъпни.

Когато имате куче в колата, трябва да редовно да правите почивки. Това му дава възможност да се разтъпче и да отговори на естествените си нужди, както и да пийне вода. Осигуряването на меки и тихи играчки също би спомогнало за избягване на напрежението в автомобила.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *