Най-малката порода конче

Фалабела

снимка-https://equita.bg/

Тези кончета са толлкова дребни, че някои йора си ги отглеждат вкъщи. Голямо предимство на миниатюрните коне е и характерът им. Те се смятат за дружелюбни, нежни и интелигентни, което ги прави чудесни за отглеждане в семейства с деца. Поддават се лесно на обучение, могат да бъдат дресирани да теглят малки товари, да изпълняват трикове и да бъдат яздени от малки деца. Не са по-високи от 76 см, като се срещат дори някои с височина 38-45 см. Теглото им варира между 20 и 65 кг. Най-малкият жребец от тази порода – Литъл Пъмпкин бил висок 35,5 см и тежал само 9,7 кг. Уникалната особеност при Фалабела е, че всяко ново поколение е по-дребно от предишното.

Грижа за породата Фалабела

снимка-https://farm.tomathouse.com/loshadi/falabella.html

История

Фалабела идва от Аржентина и носи името на семейството, което е започнало да селектира породата в средата на XIX век. Смята се, че предците му са породи от Андалусия, донесени от испанците в Южна Америка. Оставени в суровата среда в южната част на континента, конете постепенно стават по-малки, за да могат да оцеляват с минимални ресурси.

Историята на появата на мини коня също се е сдобила с няколко приказни легенди. Една от тях е, че миниатюрните коне били намерени в скрита долина в Андите, където всички растения и животни били малки и необичайни.  Друга предполага, че някога отдавана  стадо коне попаднало в капан на голям и дълбок каньон заради срутване на стените му. Единствената достъпна храна за тях били кактусите. Тъй като това растение няма в себе си минерали, нужни на конете за израстването на височина, то поколение след поколение те ставали все по-малки. Според други някой от предците на семейство Фалабела пратил част от елитните си коне в безплодна и незащитена от ветрове част на Патагония, след което забравил за тях. Накрая правнуците на същия този фермер си припомнили старата история и отишли в долината, която би трябвало да обитават потомците на стадото изгнаник. Обаче вместо нормални коне те намерили само странни кончета джуджета. Фантастична версия за произхода на тези кончета принадлежи на австралиец, който твърди, че семейство Фалабела някога било наело в ранчото си много японци, които успели да намалят размера на конете.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *