Най-голямото коте

Мейн Кун

Мейн Кун (Мейн Куун) или „мейнска енотова котка“ са най-голямата порода котки. Въпреки ръстта им гласът им е тънък и тих. Те са силно ориентирани към хората, но не са прекалено зависими. Мейн Кун не търсят постоянно внимание, но предпочитат да бъдат там, където са собствениците им, разузнавайки всяка дейност, с която те се занимават. Известни са със своята мила и внимателна природа. Те обикновено се разбират добре с деца и кучета, както и с други котки. Мейн Кун не са добри катерачи и предпочитат лапите им да са твърдо стъпили на земята. Теглото им достига 18кг.  Високи са 40 сантиметра, а дължината на тялото им заедно с опашката достига до 135 сантиметра.

История

Смята се, че тази порода се е появила преди 150 години. Според американска легенда първата Мейн Кун е кръстоска между котка и енот, и затова представителите на породата имат пухкава опашка на ивици. Според друга легенда породата се е появила след кръстосване на домашна котка с рис, заради което котките от тази порода имат характерните за риса снопчета косми на ушите. Но ако оставим настрана легендите, реалността показва, че прародителите на Мейн Кун са били част от дивата природа на Северна Америка.

Източник:PIXABAY

Отглеждане

Най-голямата грижа за котките от породата Мейн Кун се изразява в разресването на гъстата им дълга козина. Ако не разресвате козината редовно, тя ще се сплъсти, което ще се отрази на външния вид на красивата котка. Тя ще се чувства прекрасно, ако живее в къща с двор, защото ще има достатъчно място за тичане и игри. Въпреки че изглеждат тромави, котките от породата Мейн Кун са много подвижни и имат нужда от свободно място. Котките Мейн Кун могат да бъдат хранени, както със суха храна или консерви, така и с натурални продукти. Можете да и давате кисело мляко и извара, жълтък от твърдо сварено яйце, цели сварени пъдпъдъчи яйца, сурови и сварени зеленчуци. Препопъчва се допълване на менюто на котката с витамини и минерали, за да се развива котката правилно.

Интересно

  • Мейн Кун се среща в 30 или повече цвята;
  • Очите може да са зелени, жълти или с цвета на медта – при белите котки е възможно те да са със син оттенък или двете очи да са с различен цвят;
  • Мъркането на Мейн Кун прилича на музикално изпълнение, тъй като мелодията му се променя постоянно.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *