Кучето певец

Новогвинейско пеещо куче

Родината на тези кучета е Нова Гвинея, а името им се дължи и на тяхното виене, наподобаващо много пеене (понякога на птици или на китове). Това е изключително рядко срещана порода кучета в наши дни, като дори има твърдения, че не е одомошена изцяло. Високи са от 35 до 38 см. Тежат  от 8 до 14 кг.

Представителите на породата са много умни, любопитни и винаги нащрек. Компанията на други животни и най-вече на други кучета може да не им се хареса. Към непознатите е нормално да са резервирани и много подозрителни и ще предупредят със своето характерно виене ако усетят някаква заплаха.

История

Смята се, че Новогвинейско пеещо куче се е появило в Нова Гвинея преди повече от шест хиляди години и видът се е развил от дивите вълци. Според древни рисунки, на които присъстват животни, приличащи на Новогвинейско пеещо куче, то е било опитомено от древните хора, за да им помага в лова. След това обаче Новогвинейско пеещо куче явно отново е започнало да води див начин на живот. Новогвинейско пеещо куче е открито от учените едва през ХХ век.

Lapichki.com

След откриването на екзотичния вид куче започнали кръстоски с различни породи, което за малко щяло да унищожи вида. Но след много търсене била открита двойка, която имала напълно див произход, и била затворена в зоопарка в Сидни, Австралия. От тази двойка се появило поколение, което дало начало на разпространяването на вида в зоопарковете по света. След време обаче повечето зоопаркове предпочели да се отърват от кучетата, които по цели дни пеели, и ги предоставили на любители на екзотични видове. Благодарение на това Новогвинейско пеещо куче се превърнало в домашен любимец в много страни по света, но също така продължава да съществува и в дивата природа.

Отглеждане

Апартаментите са крайно неподходящи жилища за тези кучета. Те се нуждаят от свободно пространство и много движение, в противен случай ще бъдат нещастни. Социализацията е много важна за тази порода и тя трябва да бъде извършена правилно и от възможно най-ранна възраст. Обучението им е истинско предизвикателство и трудно ще бъдат тренирани от хора без опит.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *