Кучето Габи

Габи – женска немска овчарка, била на осем години, когато дошла в Белградския зоопарк (Градината на добрата надежда) в Югославия (сега Сърбия), за да работи като куче пазач.

Една лятна нощ през 1987 г. женски ягуар успява да се измъкне от клетката си в зологиеската градина на Белград. Докато патрулирала в зоопарка с друго куче (мъжка немска овчарка) и нощния пазач Станимир Станич, Габи усетила голямата котка в тъмнината и тръгнала след нея, докато другото куче хукнало в обратна посока. Когато Станич чул силната суматоха от животински бой, той се обадил в полицията. Габи се борила с ягуара в целия зоопарк, предотвратявайки всяка възможност на ягуара да избяга от зоопарка и да нарани някого, включително пазача. За съжаление полицията не успяла да върне котката в клетката и трябвало да я застреля.

Източник:PIXABAY

След тази случка, Габи била сериозно ранена и загубила много кръв. Веднага била отведена във факултета по ветеринарна медицина, където за щастие успява да се възстанови напълно и да продължи да работи в зоопарка като куче пазач. Заради смелата й постъпка в нейна чест е издигнат паметник с надпис Габи – сърцето й беше по-силно от ягуар.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *