Коя храна да давам на моята котка?

Коя котешка храна е подходяща за домашния Ви любимец и има необходимите хранителни свойства? Каква храна за котки да изберете? Как да я познаем, какво да търсим и за какво да внимаваме при избора.

Много от нас, търсейки добра хранапогрешно се нахвърлят на популярните и скъпи марки на тези, които познават от телевизионните реклами и списанията. Добрата храна е пълноценната, тази с качествен състав. Тя е вкусна за котката и достъпна за стопаните. Избягвайте неизяснените или откровенно нискокачествени съставки. Гледайте етикета! Уверете се, че храната съдържа всички протеини, витамини, въглехидрати нужни за правилното израстване на котенцето и дългия му живот. Основно котешките храни се делят на две групи: суха (гранули) и консервирана (мокра).

   Сухата храна 

Източник:UNSPLASH

Тя има три основни класа – нисък (обикновен), среден (премиум) и висок (суперпремиум). Колкото по-висок е класът суха храна, толкова повече хранителни свойства има тя – съдържа повече витамини, протеини и др. полезни съставки. Високият клас храна е както по-пълноценен, така и по-калоричен.

Ето и няколко съвета как да познаете качествената суха храна за котки :

1.  Качествените гранули за котки са с кафяв цвят.

Начинът на получаване на гранулите го предполага. Всичко, което е жълто , червено или е в други цветове е пълно с оцветители, оцветители и само оцветители.

2.  Качествената гранула не се продава във хипермаркетите и големите магазини.

В зоомагазините има голямо разнообразие и най-различни сухи храни за котки, но няма лекар, който да ви консултира коя храна е най-подходяща за котенцето ви, затова ,ако е възможно пазарувайте от места с разнообразие и лекар консултант.

3. Качествените гранули са пакетирани.

Пазаруването на насипна храна за котката по принцип е много порочна практика. Това, което овкусява храната са мазнините. А, те гранясват в контакт с кислорода от въздуха. Това означава, че разпечатаните пакети, от които ви измерват храната, е с намалени вкусови и хранителни качества, а и не се знае до колко съдържанието в чувала е това за което се твърди.

4. Качествените гранули са в строг баланс цена – качество.

Ако една храна струва 3 лв. за килограм, то замислете се колко хранителни вещества има в нея и колко е процента на съдържание на месо .Колко е платено за опаковката, колко за оцветителите, колко за рекламите по TV, радио и билбордове. Както няма да видите реклама за бутиковата козметика, така няма и за високите класове храна. Те са предпочели да се рекламират на мястото, на което се продават чрез инфомационни бюлетини, обучение на продавачите и консултантите, за да могат те да ви дадат най-доброто за вашия любимец. Но пак да повторим има и изключения от това правило. Както и при дрехите ,които си купуваме – не винаги най-скъпото е най-качествено.

Тук е мястото да развенчаем един мит – ако котката яде само суха храна , бъбреците и се запушват след време и котката умира – това е напълно невярно твърдение , без значение дали котката ви е персийска ,британска , или просто улична такава . Причината е запушваненето на уретрата (не на бъбреците ,както често погрешно се твърди),заради консервантите, които се съдържат в нискокачествени сухи храни , те водят до образуване на камъни в пикочния мехур, които респективно при излизането си запушват пикочните пътища и в случай, че не бъде потърсена лекарска помощ, възможно е котенцето да умре за 48 часа! Повечето високи класове суха храна са съобразени с тази особеност на котките и склонноста им да развиват уролитиаза. 

   Мокрите котешки храни 

обикновенно се продават под формата на консерви и паучове. Тук също важи правилото – винаги гледайте етикета. Какво се съдържа в храната и в какви количества. По принцип в мократа (консервираната) котешка храна се съдържа по-нисък процент на полезни съставки за сметка на повече течност – вода. Затова когато храните котката си не се учудвайте ,че тя похапва повечко мокра храна за сметка на сухата. Ако например котката ви яде по 100гр. суха храна на ден , то мокра би консумирала около 3 пъти повече т.е. около 300гр. Така тя успява и да приеме нужните и за организма съставки. Погрешно е разбирането, че протеинът в сухите храни е от житен произход, докато в консервираните храни е от месо. В действителност всички видове котешки храни съдържат протеин от месо и от жито.

[table id=5 /]

Друг опасен източник на протеин, който често се включва в състава на сухите и консервирани храни са – субпродуктите.
Те също като зърнените и пшенични култури са несмилаеми протеини , които не трябва да се използват.
Масово се използват – пилешки глави, рибешки глави , пилешки и пуешки крайници,кожа и перушина от най-различни животни, както и остатъци от кости без това пряко да се опоменава.

Опасността при употребата на местното и косното брашно е голяма защото в състава му често се съдържа месо и кости от убити/мъртви/заразени.

Бутилхидрокситолуен (BHT) и Бутилхидроксианизол (BHA) предизвикват бъбречна и чернодробна дисфункция. Те са особено канцерогенни.

Едно просто лечение на тези проблеми би бил , избягването на  котешки храни ,които съдържат тези неподходящи и вредни съставки. Затова ако наистина ви интересува доброто състояние и дълголетие на любимеца Ви – преценете сами – каква котешка храна да изберете.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *