Да си взема ли пор?

Порчетата са очарователни животинки и Ви гарантират постоянно забавление. Те обичат вниманието на хората. Въпреки това има някои неща, за които трябва да посмислите преди да си вземете такъв сладур вкъщи. Както се казва – направете си домашното, тъй като тези животни не могат да се сравнят с никои други и обожават Вашето внимание.

Преди да си купите порче помислете:

  • Имате ли време да обръщате достатъчно внимание на Вашето порче? Тези малки сладури могат да спят и по 15-20 часа в денонощието, но в останалото време са буквално хиперактивни. Могат да Ви оставят без дъх!
  • Имате ли финансова възможност да им осигурите всичко, от което се нуждаят? Макар бебе пор да Ви изглежда като мишле, те растат бързо. Само след половин година малката клетка, която е изглеждала добро решение, ще бъде същинско мъчение. Затова още преди да го вземете трябва да знаете, че ще имате нужда от голяма клетка, поилка, талаш, храна, играчки, хамак ( задължително! ! !), каишка ако ще излизате навън и да не забравяме медицинските разходи – поне ваксините и обезпаразитяването ще са неизбежни.
  • Имате ли бебе или малко дете вкъщи? Това съжителство е трудно, но не и невъзможно. Също така други животни могат да бъдат опасни за вашето порче. Фретките са много издържливи и жилави, но все пак голямо куче или дори възрастен могат да бъдат опасни за него.
  • Хапането. Освен че понамирисват, порчетата хапят. Тъй като за тях това е нормалния начин за игра и освен това тяхната кожа е много дебела, те не го правят от злоба, а дори напротив. Фретката Ви никога няма да спре да хапе, каквото и да Ви говорят някои „продавачи/разбирачи/ветеринари“, но въпреки това тя може да бъде приучена да е по-нежна.
Източник: PIXABAY
  • Помислете ако сте под наем.
  • Порчето е животно, което с подходяща грижа може да живее до 8-10 години. Помислете дали това Ви се струва твърде малко или твърде много. Ще трябва да планирате ваканциите си и почивните си дни около порчето. Порчетата се привързват изключително много и при дълго отсъствие ще им липсвате до степен, в която може да откажат да се хранят и да изпаднат в депресия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *